Maand van de vergiftiging

In oktober geven wij extra aandacht aan vergiftiging. De herfst is officieel begonnen en daarbij komen een aantal risico's kijken.
 

Eikels en kastanjes

De zomer is weer voorbij, de blaadjes vallen van de boom. Maar niet alleen de blaadjes, in de herfst zijn er veel kastanjes en eikels op de grond te vinden. Veel honden spelen er mee maar sommige honden eten ze ook op. 
 
Hier kan uw hond flink ziek van worden. Wanneer er meerdere kastanjes of eikels gegeten worden kan dit maag en darm klachten veroorzaken. De volgende symptomen kunnen dan optreden:
  • Braken
  • Diarree
  • Veel plassen
  • Geen eetlust
Het kan zelfs tot neurologische verschijnselen leiden. De klachten treden vaak na 1 tot 6 uur op. 
Verder komt het ook voor dat de eikels of kastanjes vast blijven zitten in de darmen. Dit zorgt voor een zeer zieke hond die vaak zowel diarree als braakklachten heeft. Dit kan levensbedreigend zijn en de eikel of kastanje zal operatief verwijderd moeten worden. 
 
Heeft u uw hond kastanjes of eikels zien eten, dan is het goed om contact op te nemen met uw dierenarts. 
 

Problemen op langere termijn

Helaas geven eikels ook op langere termijn problemen. In de eikel zit de stof tanninezuur die op lange termijn nierschade kan veroorzaken. Symptomen die u dan kunt zien zijn veel drinken, veel plassen en afvallen. Om meer inzicht te krijgen in de nierfunctie van de hond is het mogelijk een bloedonderzoek te doen. Let dus goed op dat uw hond geen kastanjes of eikels eet, dit is namelijk niet zo onschuldig als het lijkt.
 

Paddenstoelen

In de herfst groeien er prachtige paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen. En u zult ze dan ook veel in het bos tegen komen. Gaat u met uw hond lekker wandelen, let er dan wel goed op dat uw hond geen paddenstoelen eet. Mocht dit wel het geval zijn neem dan altijd contact op het de dierenarts. Die kan er voor kiezen om de hond te laten braken. 
 
Een hond die een giftige paddenstoel heeft gegeten kan last krijgen van braken, diarree, buikpijn, sloomheid, geelzucht, overmatig kwijlen en epileptische aanvallen. In ernstige gevallen kan de hond zelfs in coma raken. 
 

Chocolade

Chocolade is niet schadelijk voor mensen, maar wel voor honden en katten. Chocolade producten bevatten stoffen genoemd methylxanthines. Deze kunnen leiden tot braken in kleine dosis en in grotere hoeveelheden zijn ze zelfs dodelijk.
 
Donkere chocolade bevat meer van deze gevaarlijke stoffen dan witte of melkchocolade. De hoeveelheid chocolade die dodelijk is, is afhankelijk van het type chocolade en de grootte van de hond. 
 
Voor kleinere rassen kan slechts een half grammetje bakkers chocolade fataal zijn terwijl een grotere hond het eten van 100 gram zou kunnen overleven. Koffie en cafeïne hebben vergelijkbare risico's.
 
Belangrijk is te weten hoeveel gram van welke soort chocolade is opgenomen. De tabel hier onder biedt een leidraad, berekend op de minimaal dodelijke dosis en geschatte hoeveelheden schadelijke stof per product. Witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine.
 
  10 kg hond 30 kg hond
Cacaopoeder
(5 gram per kg hond)

 
50 gram 150 gram
Melkchocolade
(50 gram per kg hond)

 
500 gram 1,5 kg
Pure chocolade
(20 gram per kg hond)

 
200 gram 600 gram
Extra pure chocolade
(7,5 gram per kg hond)

 
75 gram 225 gram
 

Overige giftige producten

Hieronder nog een aantal producten die best onschuldig lijken, maar voor uw trouwe viervoeter erg schadelijk kunnen zijn:
 
Alcohol: symptomen van alcoholvergiftiging bij dieren zijn vergelijkbaar met die bij mensen en kunnen braken, ademhalingsproblemen, coma en in ernstige gevallen de doodsoorzaak zijn.
 
Avocado: avocado’s hebben een stof genaamd persine wat giftig is voor honden, katten en veel andere diersoorten. De stof persine veroorzaakt sloomheid, ademhalingsproblemen, onderhuidse vochtophopingen, blauwverkleuring van de slijmvliezen en hartfalen binnen 24-48 uur. De genoemde klachten kunnen uiteindelijk een dodelijk gevolg hebben.
 
Macadamia noten: honden kunnen last hebben van een reeks van symptomen zoals zwakte, oververhitting en braken na consumptie van macadamia noten.
 
Druiven en rozijnen: er is nog niet helemaal bekend waarom, maar deze vruchten kunnen bij inname na enkele uren nierfalen veroorzaken. Zelfs een kleine hoeveelheid kan problemen veroorzaken bij sommige honden.
 

Groentes

Rauwe aardappel veroorzaakt maag- en darmontsteking, apathie en coma.
 
Spruitjes en uien in welke vorm dan ook. Veroorzaakt afbraak van rode bloedcellen.
 
Knoflook bij overmaat, bieslook, prei, rauwe bruine- en witte bonen veroorzaken maag- en darmklachten.