Parasieten

Vlooien

Wij zien met enige regelmaat honden of katten met jeukklachten en/of haaruitval. In veel van deze gevallen wordt dit veroorzaakt door vlooien. Dat u de vlooien niet ziet, betekent helaas niet dat ze er niet zijn. Daarom is het ontvlooien van een huisdier erg belangrijk. De meeste middelen tegen vlooien dient u elke maand te geven. Ook bestaat er een tablet die drie maanden werkzaam is.      

Wormen

Ontworming van huisdieren is erg belangrijk om het dier gezond te houden. Wij adviseren om een volwassen hond of kat minimaal vier keer per jaar te ontwormen met een middel dat alle wormen aanpakt. Helaas doet niet ieder middel dit. Laat u vooraf dus goed informeren.

Teken

Wanneer het buiten weer wat warmer wordt, krijgen onze huisdieren ook weer last van teken. Een erg vervelend beestje, dat ook erg schadelijk kan zijn voor uw huisdier. Ook honden kunnen de ziekte van Lyme oplopen na een beet van een besmette teek. Ziet u een teek bij uw hond of kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk en het liefst binnen 24 uur. Daarna dient u de plek waar de teek gezeten heeft goed in de gaten te houden. Wordt deze binnen drie weken na het verwijderen rood of krijgt de hond of kat er last van? Dan kan het nodig zijn dat het dier een antibioticum krijgt. Hiervoor moet het dier wel door een dierenarts gezien zijn.

Er zijn verschillende producten op de markt om teken te weren. Er bestaat een tekenband (Scalibor) die 5 tot 6 maanden werkt, een tablet (Bravecto) die drie maand beschermt en een pipet die maandelijks tussen de schouderblader gedruppeld moet worden.