default

Alles over

Uw Dier

Fokken met uw hond

Elk dier wordt op een bepaalde leeftijd vruchtbaar. Als u een keer een nestje wilt, komt daar het één en ander bij kijken. Wij kunnen u daarbij van advies en begeleiding voorzien.

Het is een fabel dat het voor een teef beter is om eens een nestje te krijgen. Een nestje fokken met uw teef kost veel tijd, veel schoonmaakwerk en brengt veel korte nachten met zich mee.

Desondanks is het een erg leuke ervaring om mee te maken, maar voordat u kunt fokken zult u eerst nog een aantal stappen moeten zetten. Hieronder kunt u per fase bekijken met welke zaken u rekening dient te houden en waar u mogelijk tegenaan loopt. 

Ons aanbod:

- Progesteron bepaling d.m.v. Immulite
- Herpes vaccinatie
- Kunstmatige inseminatie
- Kunstmatige inseminatie intra uterien (d.m.v. scopie)
- Echo dracht
- Röntgen dracht
- Officiële HD + ED röntgenfoto’s
- Keizersnede
- Nestcontrole na de geboorte (ook bij u thuis)
- Vaccinaties/chippen/Europese paspoorten

Wij staan 24 uur per dag voor u klaar. Tevens is het mogelijk om kunstmatige inseminatie buiten de reguliere openingstijden af te spreken.

Voorwaarden fertiliteitspakketten

 • Is mijn teefje geschikt om mee te fokken?

  Bij rashonden worden de stambomen uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. U registreert het nest online en na 5 à 6 weken komt er een medewerker van de Raad uw puppen chippen en een DNA monster afnemen. Als u via de Raad fokt, heeft u een teef met stamboom en bent u wellicht ook aangesloten bij een rasvereniging. Deze rasverenigingen stellen eisen aan de dieren waarmee gefokt gaat worden net zoals als de Raad dat doet. Deze regels kunt u allemaal terug vinden bij uw rasvereniging of bij de Raad van Beheer (houdenvanhonden.nl).

  Wilt u met een hond fokken die geen stamboom heeft, dan zijn er geen andere partijen die eisen aan uw hondje stellen. Wat wel belangrijk is om te realiseren is dat het Nederlandse Recht u verantwoordelijk stelt voor 'het product' (in dit geval de pup) dat u verkoopt. Dit is in ieder geval voor de eerste 6 maanden. Maar ook na die tijd bent u nog aansprakelijk voor het verkopen van de pup. Mocht bijvoorbeeld blijken dat de pup niet gezond is, dan kan dit financiële gevolgen voor u hebben indien de nieuwe baasjes er met u niet uit komen en juridische stappen zetten.

  Daarom is het ook bij niet rashonden verstandig om u goed te informeren welke aangeboren afwijkingen er spelen bij uw type hond. U heeft voldaan aan uw plichten als fokker als u hiervoor de desbetreffende testen uitvoert die aantonen dat uw teef gezond is. Belangrijke noot is dat de wet geen onderscheid maakt in professionele fokkers en mensen die recreatief een nestje willen.

 • Testen

  Een aantal testen die verricht kunnen worden zijn:

  • Heupdysplasie en Elleboogdysplasie door middel van röntgenfoto
  • Diverse oogtesten, welke alleen door hiervoor geregistreerde oogartsen mogen worden verricht
  • Levershunt 
  • Syringomyelie
  • Doofheid
  • Patella luxatie
  • DNA testen voor diverse ziekten als von Willebrands (bloederziekte), Koperstapeling en nog een aantal meer welke door uw rasverenigingen zijn aangegeven.

  We adviseren om bij honden die geen stamboom hebben welke problemen er mogelijkerwijs te onderzoeken, u kunt ook uw dierenarts hiervoor om advies vragen.

 • Wanneer laat ik mijn teef dekken?

  Het is van belang dat u wacht tot uw hond lichamelijk is uitgegroeid en ook mentaal volwassen is. Dit verschilt uiteraard van hond tot hond. Kleinere rassen zijn bijvoorbeeld eerder uitgegroeid dan grotere rassen. Zo kan je met een kleinere hond wellicht al op een leeftijd van anderhalf jaar fokken, terwijl je met een groter ras moet wachten tot ze minstens twee jaar oud zijn. Ook hierover zijn eisen bij de rashonden. Er zal bij de meeste rassen een minimum leeftijd en een maximum leeftijd zijn voor de teefjes. Ook wordt er geadviseerd om geen eerste nest te doen bij teven die de vijf jaar zijn gepasseerd omdat dat vaak tot moeilijkere bevallingen leidt.

 • De loopsheid

  Uw teefje begint met het verliezen van bloed en de vulva wordt groter. De eerste dagen zal er nog niet zo veel aan de hand zijn, maar na een aantal dagen komt de periode waarin ze dekrijp zal zijn. Dit is per teef verschillend en kan ook nog weer per loopsheid verschillend zijn.

  Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden adviseren wij om gebruik te maken van de progesterontest die wordt uitgevoerd door de Immulite. Dit apparaat geeft de waardes van de progesteron in het bloed weer en hiermee het juiste tijdstip van dekken. Meestal starten we na de achtste of negende dag met testen. Aan de hand van de uitslag geven we u advies voor verder testen of de mogelijke tijd voor de dekking.

  Op het gebied van voortplanting bij honden veranderen er in de loop der tijd ook inzichten. Op het moment wordt het tijdstip van dekken meer bepaald door de eisprong dan door de progesteronwaarde. Eerder was advies om te dekken als de progesteronspiegel 10 was, maar op het moment kijken we meer naar het verloop van de progesteronwaarde. Als de eisprong geweest is heeft u nog 48 uur tot de rijping van de eicellen. Dat dit vaak overeenkomt met een waarde rond de 10 is waar, maar het kan voorkomen dat een teef erg snel doorstijgt in haar progesteronwaarde. Zolang dit binnen 48 uur van de eisprong is, kan er nog gedekt worden. De meeste reueneigenaren vinden het wel fijn om op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de loopsheid.

   
 • De dekking/kunstmatige inseminatie

  Wanneer de waardes goed zijn kunt u een afspraak maken bij de dekreu. Hier moeten de honden ruim de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Het kan voorkomen dat de dekking niet lukt. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld een jonge teef en/of een onervaren reu. Ook kan er een behoorlijk hoogte verschil  tussen de honden zitten waardoor de dekking niet lukt. In zulke gevallen kunt u gebruik maken van een dekmeester. Dit is over het algemeen een ervaren fokker die bereid is anderen te helpen met hun honden. Een andere mogelijkheid is kunstmatige inseminatie.

  Herpes enting

  Als uw teef eerder gedekt is en toen leeg gebleven is, kan dit door een Herpes infectie zijn veroorzaakt. Om deze infectie te voorkomen kunt u tweemaal vaccineren. De 1e enting kan gegeven worden vanaf de eerste dag van de loopsheid tot de 10e dag na de dekking. De 2e enting wordt 10 dagen voor de uitgetelde dag gegeven.

  Kunstmatige Inseminatie

  De grootste kans op succes is KI 'Intra Uterien'. Hierbij maken we gebruik van een scope om het sperma in de baarmoeder van de hond te brengen. De kans op bevruchting is bij een KI intra uterien groter dan bij een normale KI. Hier wordt namelijk een kortere catheter gebruikt. Het voordeel van een KI Intra Uterien is dat dus dat het sperma direct in de baarmoeder wordt gebracht en minder ver naar de eicellen hoeft te 'zwemmen'. Beide manieren worden tegenwoordig ingezet. Bij een Intra Uteriene KI moet de progesteronwaarde hoger zijn dan bij een normale dekking.

 • De dracht

  De dekking is achter de rug en nu is het wachten of de teef opneemt.

  Na de dekking is het wachten of de teef drachtig is. De signalen (groter/roder worden van de tepels, veel slapen etc.) kunnen ook bij een schijnzwangere teef optreden en zijn dus niet betrouwbaar. Het is in de eerste weken niet nodig om de teef bij te voeren aangezien dit alleen maar een reserve voorraad zal geven en niks toevoegt aan de groei van de pups.

  Drachtecho

  De eerste gelegenheid om zekerheid te hebben van dracht is met 28 dagen/4 weken. We kunnen dan een echo van de buik maken en duidelijk vruchtjes waarnemen.

  Drachtig!

  Als de teef drachtig is zullen we de voeding aanpassen. Langzaam voeren we de hoeveelheid voer op naar uiteindelijk anderhalf keer de hoeveelheid voeding dan ze normaliter krijgt.

  In deze periode kunnen teven soms erg lastige eters worden. Naar gelang de dracht vordert wordt het ook voller binnenin en kan het ook zijn dat uw teef niet meer voeding binnen kan krijgen. Deze honden kunt u het beste meerdere maaltijden per dag geven zodat er toch genoeg binnen komt. Een teef die boordevol pups zit zal uiteraard op het eind minder ruimte hebben dan een teef met een kleiner aantal pups in haar buik.

 • De bevalling

  Vanaf dag 59 is een normale bevalling geen enkel probleem en zijn de pups genoeg ontwikkeld om het te redden. In de meeste gevallen is er een temperatuursdaling van één graad, zo'n 24 uur voor de bevalling daadwerkelijk start. Door uw teef meerdere keren per dag te temperaturen hoopt u deze daling te signaleren maar de kans bestaat dat u deze mist. Wat we aan de teef zien is dat het uier goed ontwikkelt en soms komt er al melk. De teef verliest eerst een slijmprop uit de vulva en daarna komt de bevalling op gang. Uiteraard is het mooi als de teef in deze periode niet meer alleen gelaten wordt of in de gaten gehouden kan worden via een monitor als ze liever alleen is.

  De meeste teven vinden het fijn als de eigenaar aanwezig is. Sommigen willen alleen specifieke mensen om zich heen. Rust is erg belangrijk; geen visite, geen drukke kinderen of nieuwsgierige buurvrouwen. Een groot aantal honden kiest er daarom ook voor om in de nacht te bevallen want dan is het een stuk rustiger om hun heen.

  Uw teef kan al een aantal dagen voor de bevalling starten met periodes van:

  • hijgen en onrust
  • heen en weer dribbelen
  • haar plek niet kunnen vinden
  • proberen de tuin om te graven voor een goed hol

  Dit zijn allemaal voortekenen dat de bevalling op gang gaat komen. De eerste ontsluitingsweeën zien we niet aan de hond, die kenmerken zich door het toenemen van de onrust van de teef. Ze maakt zich leeg, doet kleine plasjes en beetjes ontlasting tot er niets meer in zit. Ook ziet u dat de vulva groter en ontspannener gaat worden. Pas bij de persweeën kunnen we zien dat er echt wat staat te gebeuren. Deze zien we echt als buikpers en worden soms staand, liggend of zittend doorgemaakt. Het kan best zijn dat er een eerste golf vruchtwater komt als ze gaat verliggen. Daarna start de bevalling.

  Progesteron
  Het is ook mogelijk om via een progesterontest te kijken of de teef gaat bevallen. De progesteronwaarde gebruiken we namelijk niet alleen om het juiste dekmoment te kunnen bepalen maar ook om te kijken wanneer de bevalling begint. Is het moment van dekken onbekend en verwacht u dat de teef binnenkort zal gaan bevallen maar u weet niet wanneer ze gaat beginnen? Dan is er de mogelijkheid om wat bloed af te nemen en haar progesteronwaarde te bepalen*. Aan het eind van de dracht daalt de progesteronwaarde weer waardoor wij weten dat de bevalling eraan komt. Is de progesteron waarde lager dan 2 ng/l dan start de bevalling binnen 12-24 uur.

  *De progesterontest aan het einde van de zwangerschap vallen niet onder het fertiliteitspakket.

  De eerste pups
  De teef heeft met regelmaat uitdrijvingsweeën waarbij de staart wat afgehouden wordt als de pup in aankomst is. U ziet de ruimte tussen anus en vulva opbollen en een vruchtvlies zal zichtbaar worden. De eerste pup van een eerste nest is voor sommige teven een angstig gebeuren. Ze snappen niet waar de pijn vandaan komt en kunnen daardoor soms zelfs even in paniek raken. Hoe rustiger u bent, hoe rustiger uw hond zal zijn. Als de eerste pup geboren is zal de teef snappen wat er aan de hand is en haar werk rustig afmaken. Bij grote nesten is het raadzaam om wat druivensuiker en calcium bij de hand te hebben voor als de teef echt erg moe wordt en weeënzwakte optreedt. De baarmoeder van een hond heeft twee hoornen waardoor er vaak 2 pups binnen korte tijd na elkaar geboren worden en er daarna even een pauze is voor de volgende zich aankondigen. Een rustperiode van 2 uur tussen pups mag maar meestal duren deze minder lang.

  Als uw teef rustig bij de pups gaat liggen te slapen na ze schoongepoetst te hebben dan lijkt het er op dat de bevalling klaar is. Kom bij twijfel altijd even langs op de praktijk om de buik te laten navoelen of om eventueel een röntgenfoto te maken om zeker te weten dat ze klaar is.

  Eventuele problemen tijdens de bevalling

  Wat als het nou niet volgens het boekje gaat? Waar moet u dan op letten? Na de temperatuursdaling start de bevalling binnen 24 uur. Neem indien dit niet het geval is contact op met de dierenarts. Vaak laten we de teef dan even langs komen om te voelen of alles al soepel en ruim is. Het belangrijkste is dat ze in beweging komt. Het autoritje en verkeersheuvels kunnen al een goede invloed op de bevalling hebben. Soms komt een bevalling simpelweg niet op gang. Maar wacht niet te lang, als het eerste vruchtwater is gezien moet er ook binnen 2 uur een pup zijn. Zo niet: contact opnemen met uw dierenarts.

  Mocht u groen of zwarte uitvloeiing zien voor er een pup geboren is dan is het zaak om direct contact op te nemen met uw dierenarts. Groen vruchtwater geeft aan dat er een placenta (nageboorte) los laat en er dus een pup geen zuurstof meer krijgt via de baarmoeder. In dit geval is het van belang dat de pup er zo snel mogelijk uitkomt. Dit gebeurt dan meestal met een keizersnede. Groene uitvloeiing tijdens de bevalling is heel normaal aangezien er dan al pups geboren zijn.

  Zwarte uitvloeiing betekent meestal een dode pup. Opzich is dit niet erg voor de andere pups, maar als deze pup als eerste moet komen kan die ervoor zorgen dat de bevalling stagneert omdat zo'n pup niet meewerkt. Vruchtwater en bloedverlies horen bij een bevalling, echter als de teef grote hoeveelheden helder rood bloed verliest, is dit ook een reden om uw dierenarts te bellen.

 • De pups

  Als de pups zijn geboren is het een tijd van controleren (en genieten). Na de geboorte is het van belang om even in de bekjes te kijken of het gehemelte van de pups netjes sluitend is. Ook controleren we of de anus er is en er geen andere afwijkingen aan de pups zijn.

  Het is van belang dat u de pups dagelijks weegt. Pups die niet groeien, krijgen namelijk te weinig melk of zitten er te weinig voedingstoffen in de melk. De teef mag na de bevalling twee keer zo veel eten als normaal, wat nog verder op kan lopen tot 3x de normale portie (tot en met week 5 van de pups). Hierna kunt u de voeding langzaam weer afbouwen aangezien de pups ook steeds meer zelf zullen eten en de melkgift mag afnemen. Groeien de pups niet voldoende ondanks dat de teef goed eet dan kunt u bijflessen.

  Bijvoeren van de pups

  Het kan voorkomen dat de teef niet voldoende melk geeft, melk met onvoldoende voedingstoffen erin of dat simpelweg het aantal pups te groot is om alleen te voeden. U kunt dan aan bijvoeding denken. Neem kant en klare voeding voor de pups, ga niet zelf aan het mengen maar haal de Babydog milk van Royal Canin of een soortgelijke complete voeding voor uw pups. Let wel op dat de gebruiksaanwijzing op de verpakking richtlijnen zijn en niet precies passend voor elke pup van elk gewicht. Bereken dit zorgvuldig!

  Vanaf 3 weken is het maagdarmkanaal van de pups zover ontwikkeld dat ook andere voeding gegeven kan worden. Ook hierbij geldt: neem een complete voeding. Bij voorkeur puppiebrokjes die u de eerste periode weekt in water van 38 graden en eventueel in de blender fijn maakt tot pap. Als de tandjes goed zijn ontwikkeld kunt u met ongeweekte brokjes aan de gang gaan. Wij adviseren om een platte bak te gebruiken voor de voeding en deze elke maaltijd vers te verstrekken. Na 30 minuten kan de overgebleven voeding worden weggehaald.

  De opgroei van de pups

  In de periode dat u als fokker de zorg heeft voor de pups zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om goed bij te houden om te zorgen dat uw pups goed en gezond opgroeien.

  • Vanaf 2 weken elke 2 weken een wormkuur
   U begint met een pasta of vloeibaar middel wat goed te doseren is (bijvoorbeeld de Vitaminthe). Als de pups wat ouder zijn kan hier ook de Drontal pup of Milbemax voor gebruikt worden afhankelijk van de grootte van de pups.

  • Op leeftijd van 6 weken de puppie enting
   Mocht u fokken met stamboom via de Raad van Beheer dan komen deze in de regel voordat de pups 6 weken zijn chippen. Het is belangrijk dat dit eerst gebeurt omdat de pups dan individueel herkenbaar zijn en het chipnummer in het paspoort geplaatst kan worden. Mocht u zonder stamboom fokken dan kunt u bij ons terecht voor enten en chippen als de pups 6 weken zijn. Denk er aan dat u verplicht bent om de pups te registreren, zowel met als zonder stamboom voordat de pups 7 weken zijn.

  • Controle op ongedierte en zonodig bestrijden van vlooien en teken
   Let u hierbij op dat lang niet alle middelen bij drachtige en zogende dieren gegeven mogen worden, laat u goed informeren.

  • Socialisatie
   De eerste 3 weken is het belangrijk dat er vooral rust en reinheid is om de pups heen. De meeste teven vinden het niet fijn als er steeds vreemde mensen over de vloer komen, ze kunnen zich dan heel anders gedragen dan u van ze gewend bent. Laat ze dus in deze eerste periode lekker genieten van hun pups. Na 3 weken zijn de oogjes open, de oortjes gaan hun werk doen en de pups zijn toe aan wat meer uitdaging om hun heen. De eerste puppievisite is welkom en de socialisatie gaat beginnen met vreemde mensen en een heleboel nieuwe geluiden. In deze eerste periode totdat ze de enting hebben gehad vinden de meeste nieuwe dingen gewoon thuis plaats. Nadat de pups de enting hebben gehad kunt u na een week met ze de grote wijde wereld in om nog meer indrukken op te doen. Denk er aan alles met mate te doen. Vermijd uitlaatplaatsen en andere gebieden waar veel honden komen, de pups zijn namelijk nog niet helemaal beschermd.
 • Tarieven

   Progesteron bepaling
   Bij bloedafname na 10:00 uur geldt een toeslag van €25,-
  €60
   Echo dracht €28,50
   Röntgenfoto dracht €55
   Drachtbegeleiding in week 6 en 8
   Door specialistische paraveterinair
  €26,25
   
   Kunstmatige inseminatie
   incl. sperma onderzoek
  €62,50
   Kunstmatige inseminatie intra uterien (d.m.v. scopie)
   incl. sperma onderzoek
  €115
   
   Sperma onderzoek €42
   Herpes vaccinatie €60
   1e vaccinatie, chippen, Europees paspoort (pakketprijs)
   
  €42
  per pup
   1e vaccinatie met Europees paspoort
   
  €29,50
  per pup
   Keizersnede kleine hond (10 kg)
   Keizersnede middelgrote hond (10-25 kg)
   Keizersnede grote hond (25-50 kg)
   Keizersnede extra grote hond (>50kg)
  €225
  €283,50
  €340
  €410
   HD röntgenfoto’s
   excl. kosten RvB
  €100
   
   ED röntgenfoto’s
   excl. kosten RvB
  €135
   
   HD + ED röntgenfoto’s
   excl. kosten RvB
  €220
   

   Fertiliteitspakket eenvoudig
   Progesteron test (max 5) & echo. Dit pakket is op naam. Bekijk de voorwaarden.

  €160
   

   Fertiliteitspakket uitgebreid
   Progesteron test (max 5), tweemalig kunstmatige inseminatie intra uterien incl. sperma  onderzoek, drachtcontrole d.m.v. echo, röntgenfoto om
   het aantal pups te bepalen. Dit pakket is op naam. Bekijk de voorwaarden.

  €315


   

  Alle prijzen zijn inclusief btw.
  Op zondagen en 's nachts geldt er een toeslag van €77,50 incl. btw.