De dekking/kunstmatige inseminatie

Wanneer de waardes goed zijn kunt u een afspraak maken bij de dekreu. Hier moeten de honden ruim de tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Het kan voorkomen dat de dekking niet lukt. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld een jonge teef en/of een onervaren reu. Ook kan er een behoorlijk hoogte verschil  tussen de honden zitten waardoor de dekking niet lukt. In zulke gevallen kunt u gebruik maken van een dekmeester. Dit is over het algemeen een ervaren fokker die bereid is anderen te helpen met hun honden. Een andere mogelijkheid is kunstmatige inseminatie.

Herpes enting

Als uw teef eerder gedekt is en toen leeg gebleven is, kan dit door een Herpes infectie zijn veroorzaakt. Om deze infectie te voorkomen kunt u tweemaal vaccineren. De 1e enting kan gegeven worden vanaf de eerste dag van de loopsheid tot de 10e dag na de dekking. De 2e enting wordt 10 dagen voor de uitgetelde dag gegeven.

Kunstmatige Inseminatie

De grootste kans op succes is KI 'Intra Uterien'. Hierbij maken we gebruik van een scope om het sperma in de baarmoeder van de hond te brengen. De kans op bevruchting is bij een KI intra uterien groter dan bij een normale KI. Hier wordt namelijk een kortere catheter gebruikt. Het voordeel van een KI Intra Uterien is dat dus dat het sperma direct in de baarmoeder wordt gebracht en minder ver naar de eicellen hoeft te 'zwemmen'. Beide manieren worden tegenwoordig ingezet. Bij een Intra Uteriene KI moet de progesteronwaarde hoger zijn dan bij een normale dekking.