default

Alles over

Uw Dier

Gebitsverzorging & vaccinaties voor katten

01 februari 2022

Het eerste kwartaal infomeren we over het nut van vaccineren en het laten uitvoeren van een 'titerbepaling'. Ook gaan we in op waar die vaccins dan allemaal tegen werken. Daarnaast staat februari traditiegetrouw in het teken van gebitsverzorging.

Maand van gebitsverzorging

In de praktijk zien we vaak gebitsproblemen bij zowel hond als kat. Bij honden komen gebitsproblemen gemiddeld zelfs bij 8 op de 10 voor!

Doe de online gebits-check via gebit.dkv.nl en zie of het verstandig is dat wij een gebitscontrole uitvoeren. In februari is deze gratis! Bel naar 0523 266 066 of e-mail naar info@dkv.nl voor een afspraak.


Cocktail vaccinatie kat

In de vorige nieuwsbrief kon u lezen waartegen de cocktail vaccinatie van de hond bescherming biedt. In deze nieuwsbrief behandelen we de jaarlijkse cocktail vaccinatie van de kat.

Hier plaatsen we een kanttekening bij; het ene jaar wordt er een complete cocktail vaccinatie gegeven. Het opvolgende of de twee opvolgende jaren wordt alleen de niesziekte vaccinatie gegeven. Dit is omdat het vaccin beschermt tegen 2 ziektes, de kattenziekte en de niesziekte. De vaccinatie voor niesziekte moet elk jaar herhaalt worden, de vaccinatie voor kattenziekte moet eens per 3 jaar gegeven worden. 

    Kattenziekte: 
Dit zien we het meeste bij kittens, maar ook volwassen katten met weinig weerstand tegen kattenziekte kunnen ernstig ziek worden en hier zelfs aan overlijden. Kattenziekte is erg besmettelijk, we zien regelmatig uitbraken van kattenziekte in bepaalde regio’s. Helaas heeft deze ziekte een dramatisch snel en wreed verloop en wordt veroorzaakt door het feline panleukopenia virus. Symtpomen:
  • Braken
  • Diarree
  • Hoge koorts
Het virus beschadigt de darmen zo erg dat het lichaam geen voedingsstoffen en vocht meer kan opnemen met ernstige uitdroging tot gevolg. Zelfs met een intensieve behandeling door de dierenarts is de overlevingskans zeer laag.
    Niesziekte
Vergelijkbaar met een neusverkoudheid. Is uw kat verder gezond, dan hoef dit geen problemen op te leveren. Bij kittens of katten met weinig weerstand geeft niesziekte vaak ernstigere klachten en kans zelfs dodelijk zijn. Ook kan de kat blijvend ziek (chronisch) worden als gevolg van niesziekte. De meest voorkomende symptomen zijn:
  • Niezen, snot uit neus
  • Rode ogen
  • Koorts
  • Sloom
  • Eet weinig
Iets minder vaak voorkomende symptomen zijn zweertjes op de tong, hoesten, benauwdheid, zwelling (oedeem) in gezicht of poten.

Titeren

Als uw pup 3 entingen heeft gehad, gaan we ervan uit dat hij zij een goede bescherming heeft opgebouwd voor de virusziekten Parvo, Hondenziekte en HCC. Helemaal zeker weten we dat echter niet…hoe zit dat nou?
 

antistoffen.png   De eerste moedermelk zit bij een goed gevaccineerde teef bomvol afweerstoffen.
bescherming.png   In de eerste 24 uur van zijn leven neemt de pup deze op en heeft zo een goede bescherming tegen bovenstaande virusziekten.
afweer.png   In de loop van de eerste levensmaanden neemt deze afweer af.
wanneer.png   We weten niet precies wanneer, dat is bij iedere pup anders.
entschema_icoontje.png    


Met een enting zorgen we ervoor dat een pup zelf een goede bescherming gaat opbouwen die lang kan aanhouden.

Een enting slaat pas aan als een pup geen afweerstoffen meer in zijn bloed heeft die het van de moederhond heeft verkregen. Omdat we niet precies weten wanneer dat is en we niet willen dat de pup onbeschermd rondloopt enten we op 6, 9 en 12 weken leeftijd.

Nu blijkt dat het toch wel eens voorkomt dat de enting op 12 weken niet aanslaat. Hierdoor blijven de pups vatbaar voor de gevaarlijke virusziekten Parvo, Hondenziekte en HCC. Dit willen we natuurlijk niet.

Bloed_icoon.png  
Wat kunnen we hieraan doen?

Met een bloedtest meten we of uw pup genoeg afweerstoffen heeft opgebouwd en veilig met allerlei andere honden in contact kan komen. We nemen een paar druppeltjes bloed af en na 10 minuten weten we al of de entingen hun werk goed gedaan hebben. Deze test noemen we een
titerbepaling.

Wanneer kunnen we deze test doen?
Vier weken na de laatste enting voeren we deze test uit. Wilt u ook voor zekerheid en veiligheid gaan? Maak dan een afspraak!

Heeft u vragen?
We snappen dat dit best een lastig verhaal is en dat het wellicht vragen oproept. Bel ons gerust! U kunt ons bereiken op 0523 266 066.