default

Alles over

Uw Dier

Maand van het konijn

01 mei 2022

In het 2e kwartaal van dit jaar hebben we het over konijnen en knaagdieren. In de vorige nieuwsbrief hebben we het uitgebreid gehad over knaagdieren, hun leefomgeving en voortplanting. Deze maand praten wij u bij over het konijn en hebben wij ook een konijn vaccinatie middag op de planning staan, hierover leest u verder in deze nieuwsbrief meer.


Voeding konijn

Konijnen hebben een gevoelig maag-darmstelsel en het is belangrijk dat er altijd voeding aanwezig is in het maagdarmkanaal. Een konijn dat langer dan een dag niet eet is dus zorgwekkend en het advies is om hiermee altijd op consult te komen bij een dierenarts.

De voeding van een konijn moet uit veel vezels bestaan, hierom is ruwvoer (hooi) erg belangrijk. Hooi dient iedere dag in ruime hoeveelheid gegeven te worden. Daarnaast kunt u een brok/biks bijvoeren. We raden aan om geen gemengde brokjes te voeren. Konijnen zoeken daar vaak alleen de lekkere dingen uit die weinig voedzaam zijn. Op deze manier wordt het dieet te eenzijdig en kunnen er tekorten ontstaan. Het is belangrijk dat water altijd beschikbaar is.


Gebit konijn

Helaas zien we regelmatig konijnen met gebitsproblemen. Bij deze dieren slijt het gebit niet op de juiste manier af. Ruwvoer is ook voor het gebit erg belangrijk, want door het kauwen hiervan vind de slijtage plaatst. Laat regelmatig het gebit van het konijn controleren, een gebitsbehandeling is soms echt noodzakelijk. Hierbij slijpen wij het gebit weer in de juiste vorm en een enkele keer is het nodig dat er bijvoorbeeld extracties plaats vinden. Wanneer het gebit van een konijn niet goed is, zien we ook vaak problemen met de ontlasting. Denk hierbij aan plakpoep en een vieze achterkant.


Maden

Geen heel fijn onderwerp, maar wanneer het warmer wordt en er ontlasting aan de kont van het konijn blijft zitten bestaat de kans dat vliegen hier eitjes in de ontlasting/vacht leggen. Hier komen maden uit en deze voeden zichzelf door het konijn aan te vreten. Het is bijzonder belangrijk om hier bewust van te zijn en het konijn met warm weer dagelijks te controleren. We zien helaas konijnen die dit niet overleven.  


Vaccineren, waartegen?

Er bestaan een aantal konijnen ziektes, die dodelijk kunnen zijn of moeilijk te behandelen:

    Myxomatose 
Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het pokkenvirus en is in veel gevallen dodelijk. Het virus wordt verspreid door vectoren (dragers) zoals muggen, konijnenvlooien en onderlinge besmetting via contact, urine of andere lichaamsvloeistoffen.
We zien vaak zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren, bij de mond en rug. Vervolgens krijgt het konijn longontsteking en sterft meestal.
    RHD/VHD/VHS 1 (klassieke vorm): 
Een dodelijke ziekte, zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door een calicivirus. Het virus wordt overgebracht door direct contact, besmet materiaal (bodembedekking, hooi, hokken, gras, schoenzolen) en door stekende insecten zoals vlooien en muggen.
De ziekte verloopt snel en is vaak dodelijk (70-90%) Het veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg inwendige bloedingen in allerlei organen. Er kan acute benauwdheid optreden, koorts (>40 graden), maar vaak zijn er geen symptomen te zien en is het konijn ineens dood.
    RHD/VHD 2 (chronische vorm): 
Dit geeft in het algemeen dezelfde verschijnselen als RHD type 1 met acute sterfte, benauwdheid en koorts, maar het kan tot 5 dagen duren voordat een dier overlijdt. Ook is het mogelijk dat het konijn het overleeft, maar verschijnselen vertoont van gewichtsverlies, lethargie (slaapzucht), icterus (geelzucht).

Konijnen vaccinatie middag - 11 mei

Het goede nieuws van het bovenstaande is dat we onze konijnen er met vaccinatie tegen kunnen beschermen. Één vaccin biedt bescherming tegen alle drie bovengenoemde ziektes gedurende 1 jaar na een enkele vaccinatie. Konijnen mogen gevaccineerd worden vanaf 7 weken leeftijd.

Op woensdagmiddag 11 mei organiseren we een vaccinatie middag. Op deze middag kunt u tussen 15.00 en 17:00 uur binnen komen lopen op onze locatie in Heemserveen met uw konijn en bieden we een vaccinatie aan voor €39,50 in plaats van €44,50. Deze middag krijgt u ook iets lekkers mee voor het konijn.

Aanmelden voor deze middag is gewenst! Dit mag via een e-mail, telefoontje of een berichtje via Facebook Messenger.