default

Alles over

Uw Dier

Maart is maand van de voortplanting!

04 maart 2020

In het voorjaar gaan veel katers weer op pad om krolse poezen op te zoeken en zo voor (niet altijd gewenste) nestjes te zorgen. Aangezien de kattenpopulatie hoog is, adviseren wij om poes of kater te laten 'helpen' wanneer deze niet voor de fokkerij wordt ingezet.

Sterilisatie/castratie actie kat

Zoals ieder jaar loopt er deze maand een actie voor het castreren/steriliseren van katten. Helaas zijn alle plekken voor het steriliseren van de poes al vergeven, er zijn nog wel plekken vrij voor het castreren van katers. Voor meer informatie adviseren wij u om telefonisch contact met ons op te nemen via 0523 266 066

Voortplanting hond

Gemiddeld worden niet-gesteriliseerde teven één keer in de zeven maanden loops. Tijdens de loopsheid verliest een teef bloederig vocht uit de vagina. De vulva is gezwollen en uw hond is aantrekkelijk voor reuen. Wanneer een teef loops is, is zij in principe vruchtbaar. Een loopsheid kan zo'n 3 weken duren. Op een bepaald moment in haar loopsheid is de teef het meest vruchtbaar. Dit moment kunnen wij met een progesteronbepaling (bloedonderzoek) in kaart brengen. Als de teef gedekt moet worden, kunnen wij een goede inschatting geven van het juiste dekmoment. 
De gemiddelde draagtijd van een hond is ± 63 dagen. In de praktijk kan dit wel eens afwijken, draagtijden van 58-68 dagen komen namelijk ook voor. Het is belangrijk de dracht goed te monitoren en eventuele afwijkingen in het gedrag of vragen/zorgen te bespreken met de dierenarts of assistente. 

Drachtbegeleiding

Om de hond en u te ondersteunen tijdens de gehele drachtperiode kunt u bij een van onze assistentes terecht voor drachtbegeleiding. Bij deze begeleiding komt u een meerdere malen langs om de hond te wegen en alle fases van de dracht en bevalling te bespreken. Ook kunt u hier al uw vragen stellen en wordt er een voedingsplan opgesteld. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze website of telefonisch contact met ons opnemen. Gaat u fokken? Kijk gerust rond op onze webshop fertiliteit!

Castreren reu

Een reu wordt meestal gecastreerd om het markeren (overal poot optillen om te plassen), dominant gedrag of druk gedrag te verminderen. Het is nooit een garantie dat een castratie het gewenste effect heeft. Bij een reu zijn er minder medische redenen om te castreren dan bij een teef. Wanneer de testikels verwijderd zijn, kan de reu geen testikeltumor meer krijgen. Onderzoek wijst wel uit dat gecastreerde reuen een verhoogd risico op kwaadaardige prostaattumoren lopen. Bij reuen wegen de voordelen van een castratie niet dusdanig op tegen de nadelen om de reu standaard te castreren. 

Steriliseren teef

Wanneer een nestje fokken niet aan de orde is, adviseren wij om de teef na haar eerste loopsheid te laten steriliseren. Omdat door middel van sterilisatie de kans op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en diabetes (als gevolg van hormonale schommeling) sterk afneemt en in sommige gevallen compleet geëlimineerd wordt. Het beste moment om te steriliseren is tussen twee loopsheden in, dit betekent ± 2 a 3 maanden na de eerste loopsheid. 

Voor- en nadelen van een sterilisatie

De voor en nadelen van een sterilisatie van een hond zijn slecht onderzocht en artikelen spreken elkaar tegen. Er zijn dus weinig betrouwbare cijfers beschikbaar, hieronder wat we erover kunnen zeggen: 

Voordelen:

  • Een kwart van alle niet gesteriliseerde teven krijgt als zij 10 jaar zijn baarmoederontsteking, gesteriliseerde teven kunnen dit niet krijgen
  • Sterilisatie voor de eerste loopsheid zou de kans op melkkliertumoren met 90% verminderen.
  • Na elke loopsheid neemt de kans op een melkkliertumor op latere leeftijd toe.
  • Na de 5e loopsheid zou een sterilisatie geen positief effect hebben op de kans op melkkliertumoren, hoewel onderzoeken elkaar op dit gebied tegenspreken
  • Recent onderzoek laat zien dat na sterilisatie op latere leeftijd wel de kans op nieuwe melkkliertumoren minder wordt, maar niet dat gesteriliseerde dieren daardoor langer leven
  • Het zwangerschapshormoon verhoogd de suikerproductie in het lichaam, wat suikerziekte kan veroorzaken en ontregelen. Teven met suikerziekte moeten om deze reden gesteriliseerd worden

Nadelen:

  • Het is een operatie waarbij narcose noodzakelijk is (dit brengt altijd een risico met zich mee)
  • Incontinentie komt vaker bij gesteriliseerde teven voor dan bij niet gesteriliseerde teven. Het tijdstip van steriliseren lijkt geen effect op de kans op incontinentie te hebben
  • Kans op verandering van de vacht, het ontstaan van een "puppy coat" (een pluizige vacht) bij langharige honden (zoals Spaniels, Retrievers en Setters)
  • Door de afwezigheid van de hormonen verbruikt de hond minder energie en kan vervolgens in gewicht aankomen. Door de hoeveelheid voer hierop aan te passen kan dit voorkomen worden.