default

Alles over

Uw Dier

Nieuwsbrief december

01 december 2022

December is voor de meesten van ons een gezellige maand met lekker eten en feestelijkheden. Of de december onze huisdieren zoveel vreugde brengt is de vraag, want de meeste dieren staan behoorlijke angsten uit tijdens het vuurwerk geknal. Sommige dieren kunnen hier wekenlang last van hebben. In deze nieuwsbrief informeren wij u over vuurwerkangst en over het gevaar van al die lekkernijen voor onze huisdieren.


Vuurwerk 

Ieder jaar staat de december nieuwsbrief in het teken van vuurwerkangst. Dit is niet zomaar, er zijn veel huisdieren die de hele december maand veel stress ondervinden van het geknal. Het geknal kunnen wij helaas niet wegnemen voor ze, maar er zijn wel tips die u misschien toe kunt passen. Bij extreme angst kunt u contact zoeken met een gedragstherapeut. In bepaalde gevallen is het aan te raden om medicatie in te zetten, hierover kunt u contact met ons opnemen voor een passend advies. Wij denken graag met u mee.

Tips 

    Vuurwerktraining:
Er zijn verschillende hondenscholen die vuurwerktraining aanbieden. Dit is zeer aan te raden, hier zal de hond leren om te gaan met de geluiden van vuurwerk etc. Begin hier tijdig mee!
    Vuurwerk geluiden:
Thuis kan er geoefend worden om het dier te laten wennen aan de harde geluiden. Door iedere dag vuurwerk geluiden af te spelen en deze steeds harder te zetten en hierbij het dier af te leiden met spel of wat lekkers zal hij de geluiden op een gegeven moment niet meer als eng ervaren, maar misschien zelfs wel met wat leuks associëren. Ook deze manier van trainen heeft tijd nodig. Hoe vroeger u er mee begint, des te beter zal het resultaat zijn. Er zijn afspeellijsten met vuurwerkgeluiden te vinden op platforms zoals YouTube of Spotify.
    Thundershirt:
Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel.
    Voeding:
Er bestaat voeding met een kalmerende werking. Deze voeding moet tijdig ingezet worden. Neem contact op met onze assistentes voor meer informatie.
    Medicatie:
Er zijn verschillende soorten tabletten te verkrijgen, op natuurlijke of op medicinale basis die een rustgevend effect hebben op de hond of kat. 

Onze voorkeur gaat uit naar het trainen van het dier. Dit kan eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals het Thundershirt, de Adaptil/Feliway of de tabletten op natuurlijke basis. Helaas is dit voor de hele angstige dieren niet altijd voldoende en kan het aan te raden zijn contact te zoeken met een gedragstherapeut of in overleg met de dierenarts medicatie in te zetten. 


Chocolade 

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat chocolade gevaarlijk kan zijn voor onze huisdieren. Dit hangt het af van de hoeveelheid chocolade en de samenstelling. Bij de ene hond of kat kan het alleen wat maagdarm problemen veroorzaken, maar in bepaalde hoeveelheden kan chocolade dodelijk zijn.


Hoe zit dit precies?
Het is de stof Theomobrine die de problemen veroorzaakt. In tegenstelling tot mensen kunnen onze honden en katten deze stof niet goed afbreken. De stof stapelt zich op in het lichaam en kan uiteindelijk voor vergiftiging zorgen. We zien de problemen het meest bij de hond, omdat katten meestal geen chocolade eten. Twijfelt u of heeft u gezien dat uw huisdier van de chocolade heeft gesnoept? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op, het kan nodig zijn om het dier te laten braken. 


2022 


En dan zijn we aan het einde gekomen van de laatste nieuwsbrief gezelschapsdieren van 2022.
 Wij willen u allen hartelijk bedanken voor het toevertrouwen van jullie huisdieren aan ons het afgelopen jaar. Vol goede moed en plezier staan wij ook in 2023 weer voor u en uw huisdieren klaar. Fijne feestdagen gewenst!