default

Alles over

Uw Dier

Nieuwsbrief gezelschapsdieren - februari

01 februari 2021

 
Nieuwsbrief
gezelschapsdieren 

Bekijk al onze maatregelen ivm het coronavirus op onze website of bij de ingang van de praktijk. 
 Preventie maanden 

In 2021 staat in ieder kwartaal een verschillend onderwerp centraal. In het eerste kwartaal behandelen we preventieve zorg. In januari hadden we het over afvallen, in deze nieuwsbrief gaat het over tandheelkunde en (de preventie van) voortplanting van de kat.
 Maand van de gebitsverzorging 

Februari staat ieder jaar in het teken van de tandheelkunde en gebitsverzorging van onze huisdieren. Een mooi moment om eens te controleren hoe het er bij uw huisdier voor staat.

De meeste dier eigenaren denken dat hun dier geen last hebben van gebitsproblemen. Niets is minder waar, maar liefst 4 van de 5 honden en 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar hebben last van hun gebit! Door dagelijks het gebit te reinigen zijn veel van deze problemen te voorkomen. Zo voorkomt u met dagelijks tandenpoetsen de vorming van tandplak op de tanden. Tandplak wordt na 24 uur omgezet tot tandsteen. 

Naast poetsen kunnen voeding en verzorgende snacks de dagelijkse gebitsverzorging vergemakkelijken. Hierbij onderscheiden we een mechanische en chemische reiniging. Een mechanische reiniging wordt gerealiseerd door de textuur van de voeding, die de vorming van aanslag op de tanden helpt voorkomen. De chemische werking wordt veroorzaakt door actieve ingrediënten in de voeding, waaronder bijvoorbeeld natriumpolyfosfaat en gaat de omzetting van tandplak naar tandsteen tegen.

Voor meer informatie hierover of een afspraak voor de controle van het gebit kunt u contact met ons opnemen.

 Castratie & sterilisatie actie katten


Het voorjaar is een mooi moment voor de katers om erop uit te trekken en zich voort te planten. Om de katten populatie in toom te houden en om ongewenste nestjes tegen te gaan, raden we aan de kater of de poes tijdig te 'laten helpen'. In de volksmond noemen we dit bij een poes 'steriliseren' en bij een kater 'castreren'.

Bij een poes worden de eierstokken verwijderd, soms ook de baarmoeder. In beide gevallen is het daarna niet meer mogelijk om drachtig te worden. Bij katers worden beide testikels verwijderd en hierdoor is het niet meer mogelijk om voort te planten. De gehele maand maart castreren en steriliseren wij voor gereduceerd tarief.


    Poes steriliseren: van €118,- voor €90,-
.
Kater castreren: van €54,- voor €38,50.

Wees er op tijd bij, want vol is vol! Buiten de maand maart gelden deze tarieven niet meer. 
In de volgende nieuwsbrief gaan we verder in op voortplanting van katten.
 


Ontwormen

Ontwormen is uiteraard niet weg te denken onder preventieve zorg voor uw huisdier. Het is belangrijk om hond en kat minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Er zijn zelfs gevallen waarin het verstandig is om vaker te ontwormen. Denk hierbij aan de kat die veel muizen vangt en de hond die vaak op het erf loopt en van alles binnen krijgt. Zeker wanneer er kinderen in huis zijn is het verstandig om het ontwormen van uw huisdier goed bij te houden! Kinderen hebben vaak intensief contact met dieren en stoppen vaak hun vingers in hun mond, daardoor besmetten zij zich vaker dan volwassenen en tevens behoren kinderen tot de kwetsbare groep (vooral jongere kinderen). 

Let bij het ontwormen op dat u regelmatig een wormmiddel geeft die alle verschillende soorten wormen aanpakt. Dit is namelijk niet bij ieder middel het geval.Wist u dat wanneer u naar bepaalde landen/gebieden reist het extra belangrijk is om goed te ontwormen in verband met de hartworm die ze daar op kunnen lopen?

Voor een passend advies kunt u contact met ons opnemen.