default

Alles over

Uw Dier

Nieuwsbrief gezelschapsdieren - maart

01 maart 2021

 

Nieuwsbrief
gezelschapsdieren 

Bekijk al onze maatregelen in verband met het coronavirus op onze website of bij de ingang van de praktijk. 
 Preventiemaanden 

Het eerste kwartaal staat in het teken van preventieve zorg voor uw dier. In de laatste nieuwsbrief van dit kwartaal informeren we u over voortplanting van katten (en vooral dus de preventie hiervan door middel van castratie en sterilisatie).

Het volgende kwartaal richten we ons op verschillende interne aandoeningen, denk hierbij aan maagdarmproblemen, blaasproblemen en nierfalen.
 Voortplanting kat

Een poes wordt meestal op een leeftijd tussen 5 en 9 maanden voor het eerst krols.
De poes wordt erg aanhalig, is luidruchtig en laat bij het aaien over de rug op een karakteristieke wijze haar achterwerk zakken. Er is een grote variatie in de duur en de tussentijden van de krolsheid. Gedurende een periode van enkele maanden in het voor- en najaar zijn poezen steeds 3 tot 5 dagen krols met een tussentijd van ongeveer 3 weken. De meeste poezen zullen zich buiten door de eerste de beste kater laten dekken en mogelijk zelfs door meerdere katers.

De gemiddelde draagtijd van een poes is rond de 63 dagen. Het aantal jongen ligt meestal tussen twee en zes. Poezen kunnen meerdere nesten jongen per jaar krijgen. Ook bij binnenhuiskatten is het meestal gewenst de krolsheid tegen te gaan, een krolse poes kan voor veel onrust zorgen en daarnaast proberen ze vaak te ontsnappen.

Een kater is ook al op jonge leeftijd vruchtbaar. Bij katers kan het ook zo zijn dat ze gaan 'sproeien' wanneer ze niet tijdig gecastreerd worden. Tevens lopen niet gecastreerde katers sneller van huis weg omdat ze op zoek gaan naar een poes (om te dekken).
 Sterilisatie/castratie

De beste methode om voortplanting voorkomen is om de poes te steriliseren en de kater te castreren. Bij de sterilisatie van een poes wordt met een buikoperatie de eierstokken en soms ook de gehele baarmoeder verwijderd. De uitwerking van beide ingrepen is hetzelfde, het dier wordt niet meer krols en zal niet meer vruchtbaar zijn. Bij katers verwijderen we met een vrij simpele ingreep de testikels, hierdoor stopt de productie van de zaadcellen en is kater niet meer vruchtbaar.

Voor de poes bestaat er ook de poezenpil, maar dit middel adviseren wij niet. Het kan op langere termijn zorgen voor gezondheidsrisico's, denk hierbij aan baarmoederontsteking en tepeltumoren. 
 

Actie

De gehele maand maart hebben wij een sterilisatie/castratie actie. Voor een actie tarief bieden wij beide ingrepen aan gedurende deze hele maand. Wees er snel bij, want het loopt al aardig vol!

 Vlooienpreventie

Cyclus van de vloWist u dat eitjes van vlooien het hele jaar door binnen kunnen overleven? Hierom is het aan te raden om de vlooienbestrijding het gehele jaar door goed bij te houden. 

Cyclus van de vlo
Voordat een vlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een maaltijd hebben gehad. Vervolgens legt zij enkele tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. Na 2-3 weken verpoppen deze larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit deze pop een volgroeide vlo. Deze hele cyclus duurt gemiddeld 6 weken.

Er zijn verschillende middelen op de markt; voor de katten bestaan er tabletten die een maand werken tegen vlooien en teken, maar ook een pipet die een maand werkt en zelfs een pipet die 3 maanden bescherming biedt. Voor de hond hebben we ook een maandelijkse tablet, een maandelijkse pipet of een tablet die 3 maanden bescherming biedt tegen vlooien en teken.

Voor een passend advies kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op 0523 266 066.