default

Alles over

Uw Dier

Nieuwsbrief gezelschapsdieren mei

01 mei 2020

Mei is de maand van het konijn'. In deze maand willen wij u meer informeren over het vaccineren van het konijn en de huisvesting.

Vaccineren konijn 

Begin mei is er al een vaccinatie middag voor konijnen geweest. Aangezien er vanaf nu nieuwe cocktailvaccinaties voor konijnen zijn, is het niet meer nodig om per sé op deze middagen te komen. Het konijn mag individueel ingepland worden op een voor u handige dag/tijdstip. De nieuwe enstof beschermd het konijn tegen de virus ziektes VHD 1, VHD 2 en myxomatose en kost €40,- per konijn.
 


VHD

VHD wordt veroorzaakt door het RHD virus, (RHDV; Rabbit Haemorrhagic Disease Virus) een calici virus. Er zijn 2 varianten van het RHD virus, de VHD1 en de VHD2. VHD is erg besmettelijk en wordt overgebracht door direct contact, besmet materiaal (zoals bodembedekking, hooi, hokken, geplukt gras, vogels en voetzolen) en door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Het virus kan lang overleven en is bestand tegen vorst. Het is een snel verlopende ziekte die vaak dodelijk is. Het virus veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg bloedingen in allerlei organen. Er zijn vaak weinig ziekteverschijnselen te zien en het dier lijkt plotseling overleden. Als er wel symptomen zijn, zien we vaak dat het dier stopt met eten, diarree krijgt, benauwd wordt en soms koorts krijgt.


Myxomatose

Myxomatose is een ernstige ziekte bij konijnen, vaak met dodelijke afloop. Het virus is verwant aan de pokkenvirussen en wordt veroorzaakt door stekende insecten en vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact over wordt gebracht. Een konijn met myxomatose krijgt zwellingen rond de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Vervolgens krijgt het longontsteking en vaak overleeft het konijn dit niet.  


Huisvesting/matchen

Konijnen zijn groepsdieren die men niet alleen zou moeten houden. Het koppelen van 2 konijnen is alleen niet altijd even makkelijk. Om 2 konijnen te laten kennismaken heeft u een 'neutrale' ruimte nodig, waar beide dieren nog niet eerder zijn geweest. Laat konijnen tijdens het 'koppelproces' nooit alleen. Het is aan te raden konijnen eerst alleen in elkaars zicht te laten staan, zonder dat ze bij elkaar kunnen komen. Als ze hier aan gewend zijn, kunt u ze voorzichtig even bij elkaar plaatsen. Zorg er wel voor dat ze ook beide kunnen 'schuilen'.