default

Alles over

Uw Dier

Nieuwsbrief januari `23

01 januari 2023

1e Kwartaal 2023
In het 1e kwartaal hebben we het over diverse onderwerpen hebben met betrekking tot mobiliteit. Denk hierbij aan aandoeningen die problemen veroorzaken aan het bewegingsgestel of aan voeding die bij kan dragen aan het gezond houden van gewrichten. Ook het gewicht van het dier speelt een grote rol bij optimaal bewegingsvrij zijn.


Castratie & sterilisatie kat

Dit jaar geen kortingsactie, maar een ‘stop’ op de verhoging van de prijzen van een castratie en sterilisatie van de kat. Ieder jaar hebben we te maken met verhoogde tarieven, en ook wij zijn genoodzaakt deze verhogingen op bepaalde middelen en handelingen door te voeren.

Omdat we normaliter een jaarlijkse actie hebben voor een castratie of sterilisatie bij uw kat, voeren we de tariefwijziging hiervoor pas op 1 april door. U kunt tot deze datum uw kat/poes dus laten castreren of steriliseren voor het tarief van 2022! Voor het inplannen van een afspraak kunt u het beste telefonisch contact opnemen via 0523 266066.


De knie
De knie is een scharniergewricht dat gebogen en gestrekt kan worden. Spieren in de poot van de hond of kat zorgen voor het buigen en strekken. De knieschijf zit als het ware in een 'geul'.
 
Er kunnen verschillende problemen ontstaan in de knie van uw hond of kat. In veel gevallen zien we mank lopen of hinken op de achterpoot, dit noemen we ook wel kreupelheid. Bij kruisbandproblemen zien we vaak constante kreupelheid. Bij een dier met een patella luxatie (een te 'losse' knieschijf) zien we vaak kreupelheid en dan weer niet kreupel lopen. Dat komt doordat de knieschijf dan weer in de 'geul' is geschoten. In de afbeelding hieronder ziet u hoe een gezonde knie eruit ziet en wat er gebeurt bij een patella luxatie.
 
         

Wanneer u met uw dier bij de dierenarts op consult komt, wordt uw dier onderzocht. Als uw dier een patella luxatie blijkt te hebben, bewegen we de knie op verschillende manieren om vast te stellen hoe ernstig de knieschijf luxeert.

Het hangt af van de klachten en de gradatie van artrose of een operatie de beste oplossing is voor uw dier. Samen wegen we de voor- en nadelen van een operatie tegen elkaar af.


Artrose
Bij artrose is er sprake van het verdwijnen of verminderen van de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten ( door bijvoorbeeld slijtage). Dit kan in alle gewrichten van het lichaam voorkomen. We zien deze bij onze huisdieren het vaakst in de elleboog, heup of knie. Artrose is een proces dat steeds erger wordt. Gelukkig zijn er wel verschillende middelen waarmee het dit slijtageproces kunnen afremmen, en het dier nog een hele tijd pijnvrij door het leven kan.
 
We horen vaak dat eigenaren vermoeden dat hun dier last heeft van “ouderdom”. In werkelijkheid loopt het dier moeilijker omdat het last heeft van artrose en hierbij kan het dier in verschillende gradaties last hebben van pijn.

    Bij de hond zien we als eerst vaak de zogenoemde ‘opstartproblemen’, het moeilijker in de benen kunnen komen. Vaak na een tijdje bewegen lijkt de stijfheid te verminderen. Vooral na een drukke dag heeft de hond meer last van deze opstartproblemen. Ook zien we dat de hond minder makkelijk of snel de auto in springt.
    Bij katten zijn de tekenen (zeker in het begin) niet altijd even duidelijk. Wat wel op zou kunnen vallen is dat de kat niet meer erg vaak ergens bovenop springt of de trap op loopt. Ook zien we dat de krabpaal minder wordt gebruikt of dat de kat zichzelf minder goed verzorgt (hierdoor ontstaan bijvoorbeeld klitten in de vacht).

Er zijn verschillende manieren waarmee we uw huisdier kunnen ondersteunen. Denk aan advies met betrekking tot beweging, medicatie, voeding of fysiotherapie.

Vermoed u artrose bij uw dier?
Neem contact met ons op, we zoeken graag samen naar een passende behandeling!