default

Alles over

Uw Dier

November nieuwsbrief

01 november 2022

Oktober was de maand van het senior dier. In november hebben we het ook over een aantal ziektes die we over het algemeen vaak tegenkomen bij senior dieren, maar soms ook bij jongere dieren. Vaak zijn dit ziektes die veroorzaakt worden door een probleem in de hormoonhuishouding. We hebben het ook nog even over vergiftiging bij uw dier (o.a. door chocola, eikels etc.) en over vuurwerkangst.

 


 

Fotowedstrijd Dierendag 2022

Maar eerst iets over de Fotowedstrijd die op Dierendag is gestart. Wát veel reacties hebben we mogen ontvangen! Inspirerende, grappige maar ook emotionele inzendingen passeerden de revue. We hebben nog eventjes nodig om alle inzendingen te inventariseren, zodra er een winnaar is maken we dit bekend op onze socials. Als de winnaar heeft meegedaan via e-mail zullen we diegene ook een bericht naar het betreffende e-mail adres sturen. Houd dit dus in de gaten! 
 


 

Diabetes (suikerziekte) 

November staat bij ons in het teken van Diabetes, dit is afgeleid van de humane Wereld Diabetes dag op 14 november.

Ook onze honden en katten kunnen suikerziekte krijgen. Net als bij mensen spreken we over diabetes type 1 (dit zien we vooral bij de hond) en type 2 (vooral bij de kat). Suikerziekte kan ook ontstaan na het geven van bepaalde medicatie waar hormonen in zitten of door andere ziektes die ontstaan onder invloed van hormonen (type 3). Bij honden zien we ook wel eens ‘zwangerschapsdiabetes’ (type 4). Gek genoeg komt diabetes type 4 niet voor tijdens de dracht, maar ontwikkelt het zich na een loopsheid van de teef.

Veelvoorkomende symptomen suikerziekte:

 • Veel drinken en plassen
 • Gewichtsverlies, maar wel een grote of extreme eetlust (de meeste katten met suikerziekte hebben eerst last van overgewicht). Als het dier niet behandeld wordt en het dier zieker wordt, kan het stoppen met eten.
 • Vieze lucht uit de bek
 • Urineweginfecties

Vertoont uw huisdier één van de genoemde symptomen?
Neem dan contact met ons op om te bespreken of er verder onderzoek gedaan moet worden. Dieren met suikerziekte kunnen, wanneer ze tijdig behandeld worden, nog een prima leven leiden.

 Ziekte van Cushing 

Dit is een zogenaamde hormonale ziekte, die ook wel eens suikerziekte veroorzaakt. De ziekte van Cushing zien we meestal bij de hond, zelden bij de kat.

Bij deze ziekte wordt er te veel cortisol aangemaakt. Honden met dit syndroom drinken en plassen veel en hebben honger (dezelfde symptomen die we zien bij suikerziekte). We zien de ziekte vooral bij honden van middelbare of hogere leeftijd en is meestal redelijk goed te behandelen.

De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een tumor. In de meeste gevallen (±85%) gaat het om een goedaardige tumor in het hoofd van de hond. Bij een klein deel (±15%) ligt de oorzaak bij een kwaadaardige tumor in de buik.

Door de tumor maken de bijnieren te veel cortisol aan. Dit is een hormoon dat aangemaakt wordt in stresssituaties. Wanneer dit hormoon continue in een te grote hoeveelheid aanwezig is, kan dit leiden tot verzwakking.

Veelvoorkomende symptomen bij de ziekte van Cushing:

 • Veel plassen
 • Veel eten en drinken
 • Dikke buik
 • Huidproblemen, zoals dunne vacht, kale plekken of mee-eters
 • Hijgen
 • Loopsheid blijft uit
 • Afname van energie en spieren, futloos

Komen deze symptomen u bekend voor? Neem dan contact met ons op.
 Vergiftiging 

We noemen het wel vaker, maar willen u er nogmaals op attenderen. Wees alert op huisdieren die eikels eten. Eikels bevatten een stof die giftig kan zijn voor het dier.

Met de feestdagen in het verschiet raden we ook aan om goed op de chocoladeletters en andere chocolade versnaperingen te letten. In bepaalde hoeveelheden kan chocolade giftig zijn voor uw huisdier. Neem altijd contact met ons op wanneer het dier hiervan heeft gesnoept, het kan nodig zijn dat wij uw dier laten braken. Beide vergiftigingen kunnen dodelijk zijn.


 Vuurwerkangst bij uw dier

Is uw hond of kat angstig voor harde geluiden? Denk er nu alvast aan om te beginnen met een vuurwerk training of u te verdiepen in de mogelijkheden. Hierbij kunt u niet vroeg genoeg beginnen! In de volgende nieuwsbrief gaan we hier uitgebreider op in. U kunt alvast kijken op dkv.nl wat u al kunt doen om te beginnen.