default

Alles over

Uw Dier

Oktober: Maand van het oudere dier

01 oktober 2022

Onze huisdieren worden steeds ouder. Onze senioren hebben extra zorg nodig, daarom richten wij ons in de maand oktober extra op deze groep dieren.

    Wist u dat honden gemiddeld op de leeftijd van 7 jaar al senior zijn? Honden van grote rassen zijn eerder senior dan kleine rassen.

Katten zijn op een leeftijd van 8 jaar senior, en met 15 jaar zelfs hoogbejaard!


Ouder worden gaat soms gepaard met gebreken. Een dier kan slijtage van de gewrichten krijgen. U kunt bijvoorbeeld zien dat de hond strammer loopt, minder ver wil wandelen. Katten springen ineens niet meer op bijvoorbeeld het aanrecht, worden onzindelijk omdat ze niet meer in de kattenbak kunnen komen, of zich niet meer om kunnen draaien in een (te) kleine kattenbak. Dieren met pijn kunnen gedragsverandering laten zien en soms agressief reageren bij aanraking.

Let op wanneer de kat:

  • de vacht minder goed verzorgd;
  • vermagerd;
  • uit zijn/haar bek gaat stinken;
  • meer/minder gaat eten of drinken.

Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben, zoals nierziekte, suikerziekte, overactieve schildklier of tandvleesontsteking.
 


 

Seniorencheck 

Wij bieden in oktober een gratis seniorencheck aan voor de hond of kat. Deze check wordt gedaan door de assistentes. Tijdens de check kijken we het gehele dier na (onder andere het gebit, het gewicht, de oren, de vacht etc.). Hiernaast bespreken we een aantal onderwerpen met u om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de toestand waarin het dier zich bevindt.

 Bloedonderzoek & bloeddrukmeting 

Soms kan het verstandig zijn om wat verder onderzoek te doen. Dit kan met een bloedonderzoek, met het bloedonderzoek kunnen wij de functie van een aantal organen bekijken, zoals de nierfunctie en de leverfunctie maar ook het glucosegehalte.

Doet u het bloedonderzoek tijdens de seniorencheck? Dan is dit voor een gereduceerd tarief!

Normaal gesproken kost de seniorencheck inclusief bloedonderzoek €60,50. Als u in de maand oktober een afspraak maakt zijn de kosten €50.

  

Bloeddrukmeting
Wist u ook dat oudere katten, net als mensen, een te hoge bloeddruk kunnen hebben? Deze maand is een bloeddrukmeting voor de kat €30 euro in plaats van €38,50!
 


 

Voeding voor de oudere hond & kat 

De voedingsbehoefte van een senior dier is anders dan die van een jong of volwassen dier. Senior dieren krijgen meestal minder beweging en vaak worden gewrichten strammer door slijtage. Dit vangen we op met caloriearme voeding (om overgewicht te voorkomen) met een verhoogd gehalte aan vetzuren die aan het voer zijn toegevoegd. Deze vetzuren zorgen ook voor een behoud van gezonde huid en glanzende vacht.
 
Bij katten is het belangrijk dat de gehaltes aan eiwitten, natrium en fosfor zijn verlaagd om de nierfunctie te ondersteunen. Een verlaagd mineralen gehalte in het voer is van belang om het risico op blaasstenen te verminderen. Sommige senior voedingen voor de kat bevatten taurine en L-carnitine om de hartfunctie te ondersteunen.
 
Bij senior hondenvoeding zien we graag dat de voeding verlaagde gehaltes aan eiwitten en fosfor bevat om de nierfunctie te ondersteunen. Taurine wordt in bepaalde senior voedingen ook toegevoegd om de hartfunctie te ondersteunen evenals een gematigd natriumgehalte.
 
U kunt telefonisch een afspraak maken voor seniorencheck bij onze assistentes Daniëlle, Maaike of Daphne. Na het consult krijgt uw dier een presentje mee naar huis.