default

Alles over

Uw Dier

Onze kleinste huisdieren

01 april 2022

In 2e kwartaal van dit jaar bespreken we onderwerpen die te maken hebben met onze allerkleinste huisdieren; de knaagdieren (zoals hamsters, cavia’s, ratten, chinchilla’s) en konijnen. Al zijn die laatste soort niet altijd even klein te noemen, wanneer u denkt aan een grote Vlaamse reus met een gewicht van zo’n 6 kilo á 7,5 kg. Met de eerste nieuwsbrief over dit onderwerp richten we ons op knaagdieren, de huisvesting en voortplanting.


Knaagdieren

Steppelemming

In Nederland worden allerlei soorten knaagdieren gehouden. De cavia, hamster, maar ook de stekelmuis en de steppelemming (zie foto hiernaast). Deze dieren hebben op veel mensen een aantrekkingskracht vanwege hun knuffelbare uiterlijk en zijn ook bij kinderen erg populair. Sommige soorten kunnen goed tam worden.

Helaas worden knaagdieren regelmatig in een impuls aangeschaft. Zoiets kan uitlopen op een teleurstelling, wanneer blijkt dat het dier toch meer tijd en energie kost dan men van tevoren dacht. Ga pas over tot aanschaf wanneer u hier goed over na heeft gedacht en u goed bent ingelezen in de diersoort. Hieronder bespreken we een aantal verschillende soorten knaagdieren.

   

Cavia

Cavia's zijn groepsdieren en hebben gezelschap nodig van soortgenoten. De verzorging is niet erg uitgebreid, het is wel belangrijk dat ze de juiste voeding (speciaal voor cavia’s) krijgen en beschikken over voldoende knaagmateriaal.

Voortplanting
Cavia's planten zich snel voort, let hier op bij het samen zetten van cavia’s. Ook is een cavia al op hele jonge leeftijd vruchtbaar, meestal al na een maand of 2-3, maar het komt ook voor dat ze al na 3 tot 5 weken vruchtbaar zijn! De draagtijd ligt tussen de 59 en de 73 dagen. Een cavia is direct na het werpen weer vruchtbaar.

Huisvesting
Een verblijf moet groot genoeg zijn om genoeg beweging te krijgen en om het interessant in te kunnen richten met bijvoorbeeld schuilhuisjes etc. Het is goed om de cavia een uitdagend verblijf te bieden. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of springen, houd hier rekening mee bij de inrichting.
   

Hamster

Hamsters slapen overdag en kunnen bijten wanneer ze wakker gemaakt worden. Om deze reden is een hamster minder geschikt voor kinderen, want ze worden vaak pas net wakker wanneer de kinderen naar bed gaan. De hamster is best wel teer en niet erg ‘knuffelproof’. De Syrische hamster (goudhamster) en de Chinese dwerghamster leeft solitair en kunnen dus absoluut niet samen met een soortgenoot gehouden worden!

Voortplanting
Een hamstervrouwtje is eens per 4 dagen bereid te paren. De draagtijd verschilt per soort. Dit kan 16 dagen zijn (Syrische hamster) tot 21-30 dagen bij de dwerghamster. Na 3 weken kunt u de jongen al apart van de moeder houden.

Huisvesting
Wat betreft de huisvesting is het belangrijk dat er een schuilplaats is, waarin de hamster kan slapen. Ook vinden ze het erg fijn om te kunnen graven. Gebruik geen plastic huisjes wanneer hieraan geknaagd wordt. Een looprad is een leuke toevoeging in het hok, maar wanneer de hamster daar continue op loopt is het aan te raden deze soms even uit het hok te halen. De hamster kan zichzelf hiermee uitputten.
   

Rat

Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Huisvest ratten altijd met soortgenoten.

Voortplanting
Ratten kunnen zich snel voortplanten, vrouwtjes zijn al vanaf 5 á 6 weken geslachtsrijp (soms zelfs eerder!). Het is belangrijk om rittens (jonge ratjes) al na 4 á 5 weken bij hun moeder weg te halen, want soms bevrucht het mannetjes jong zijn eigen moeder.

Huisvesting
Ze hebben een afwisselend verblijf nodig waarin veel te doen is. Denk hierbij aan zitplankjes, takken, doosjes, lege wc-rolletjes etc. Ook meerdere slaaphuisjes vinden ze prettig. Omdat de luchtwegen van ratten gevoelig zijn is een kooi met hoge plastic randen ongeschikt. Urine dampen kunnen dan namelijk niet weg en tasten de luchtwegen aan. Bodembedekking moet stofvrij zijn en mag geen schadelijke dampen afgeven.
   

Chinchilla

De Chinchilla is een cavia-achtig knaagdier die er met een mooie dikke vacht erg aaibaar uitziet. Toch houden ze niet zo van knuffelen, maar spelen ze liever met soortgenoten. Houd ze altijd met meerdere chinchilla’s samen. Ze zijn vooral actief tegen de avond, ideaal voor mensen die overdag werken. Het zijn interessante, maar geen gemakkelijke dieren om te houden. Steek er dus voldoende tijd in om te leren ze goed te verzorgen.

Voortplanting
De draagtijd van een chinchilla is ongeveer 111 dagen, dit is best lang! Gemiddeld krijgen ze 1 tot 3 jongen per worp. Nadat de jongen geboren zijn, is de moeder gelijk weer vruchtbaar. De jongen drinken ongeveer 8 weken lang bij hun moeder, als ze 1 week oud zijn beginnen ze ook al wat mee te eten van het hooi en de pellets.

Huisvesting
In de natuur springen ze graag van rots tot rots, daarom raden we aan om in het verblijf verschillende etages of plateaus op verschillende hoogtes te maken. 

Maand van het konijn

Volgende maand staat bij ons in het teken van het konijn. Wist u dat een konijn geen knaagdier is maar onder de haasachtigen valt?

Tot de volgende keer!