default

Alles over

Uw Dier

Vakantieperiode

04 juli 2022

3e kwartaal, zomer 

De zomermaanden breken aan, we kunnen weer lekker naar buiten of heerlijk op vakantie. Dit kwartaal praten we u bij over alles wat u moet weten wanneer u met óf zonder dier op reis gaat, hoe u de zomerwarmte dragelijk maakt voor uw dier en andere aandachtspunten die van belang zijn.


Vakantie APK 

Wanneer u op reis gaat, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Er zit uiteraard verschil in of u met of zonder dier op vakantie gaat, maar ook wanneer uw dier naar een pension gaat kunnen er bepaalde eisen gesteld worden. Denk hier tijdig over na. De meest belangrijke zetten we hieronder op een rijtje, voor een compleet overzicht kunt u terecht op onze website.

    Vaccinaties buitenland: wanneer u met hond of kat de grens over gaat, is een rabiësvaccinatie verplicht, deze dient 21 dagen voor vertrek al gegeven te worden. 
    Vaccinaties pension: wanneer uw hond of kat naar het pension gaat, worden er ook bepaalde eisen aan vaccinaties gesteld. Dit gaat dan niet om de rabiësvaccinatie, maar wel over de kennelhoestvaccinatie en meestal de jaarlijkse cocktailvaccinatie. Zorg dat u op de hoogte bent van de eisen van het pension. 
    Europees paspoort: zoek tijdig het paspoort van uw dier op, deze moet meegenomen worden wanneer u op reis gaat. Hier staat het bewijs van vaccineren en het chipnummer in.
    Chippen: bij honden (en katten wanneer ze de grens over gaan) is een chip verplicht. Denk er aan dat het dier goed geregistreerd staat (en niet nog op de fokker of vorige eigenaar)! Dit gebeurt helaas regelmatig, dan is het lastig om de juiste eigenaar te achterhalen wanneer een weggelopen dier bij ons binnen komt. 
    Parasieten: in Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een preventieve bestrijding hiertegen is dan verstandig. Wanneer u naar het buitenland gaat, is het voor bepaalde gebieden zeer aan te raden het dier te beschermen tegen zandvliegen. Voor een passend advies staan wij u graag te woord.
    Oppas: ook wanneer er een oppas komt voor de dieren is het belangrijk hier goede afspraken over te maken. Denk aan de hoeveelheid voeding, wanneer en hoe vaak mag het dier naar buiten etc.

Warmte & oververhitting

Het wordt warm de komende tijd, voor een deel van onze huisdieren is dit geen pretje. Hierbij een aantal do's en don'ts:
+ Zorg voor schaduw, verkoeling en vers drinkwater.
+ Houd de wandeling kort en wandel desnoods ‘s morgens vroeg en ’s avonds laat.

- Wandel niet over asfalt met de hond wanneer het warm is, de voetzooltjes kunnen hierdoor verbranden.

Een normale lichaamstemperatuur van een hond en kat ligt ongeveer tussen de 38,0 - 39,0ºC. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 39,5ºC komt spreken we van koorts of oververhitting. Lichaamstemperaturen boven de 40ºC kunnen zorgen voor shock verschijnselen en schade toebrengen aan organen.

    Is de temperatuur van uw hond of kat aan het stijgen? Koel de voetzooltjes en niet het gehele lijf. Doe dit regelmatig, werkt het niet? Neem contact met ons op!

Maden 

Wanneer de temperaturen oplopen neemt ook het risico op maden toe, en dan hebben we het over maden bij uw huisdier! Vooral konijnen zijn hier erg vatbaar voor. Het is belangrijk een konijn iedere dag te controleren (vooral aan de achterkant) op maden, wanneer u het tijdig ontdekt is er nog een kans dat het goedkomt.

Maden eten zich namelijk een weg naar binnen en zorgen voor veel schade. Voor konijnen bestaat er een preventieve spray, deze weert vliegen af. Ook een klein wondje bij hond of kat kan een broeiplaats worden waaruit maden ontstaan. Dit komt door vliegen die eitjes leggen, wanneer deze uitkomen zijn het maden. Ontdekt u maden bij uw huisdier? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 0523 266 066!