default

Alles over

Uw Dier

Wat kunt u doen bij vuurwerkangst bij uw dier?

01 december 2021

Heel veel dieren zijn bang voor vuurwerk en andere harde geluiden. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier reageert op een hard geluid. Het ene dier is hier wel gevoeliger voor dan het andere, zo zien we bij honden bepaalde rassen die hier gevoeliger voor zijn.

Honden en katten die bang zijn voor vuurwerk zijn vaak ook bang voor onweer, knallen van schoten en andere soortgelijke harde geluiden. 

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven kunnen we het dier trainen, zodat deze de angst beter onder controle kan houden. Hondenscholen bieden vaak een vuurwerktraining aan, maar ook thuis kunt u oefenen met harde geluiden. 

Ook zijn er een aantal hulpmiddelen die u kunt gebruiken om het dier wat meer gerust te stellen:

  • Thundershirt: dit is een aansluitend shirt voor de hond of kat die druk uitoefent op bepaalde drukpunten, wat zorgt voor een geruststellend gevoel.
  • Adaptil (hond) / Feliway (kat): Hiervan zijn sprays, tabletten, verdampers en voor de hond ook halsbanden die feromonen uitscheidt. Deze feromonen zorgen ook voor een geruststellend gevoel.
  • Homeopathische middelen: Deze kunnen angstverminderend werken, vaak is het wel nodig hier tijdig mee te starten.
  • Medicijnen: Wanneer de angst zo heftig is, kan het in extreme gevallen nodig zijn het dier te behandelen met medicijnen die de angst voor een deel wegnemen. Hierbij is het wel noodzakelijk dat het dier recent door een dierenarts is gezien, dit kunnen wij dus niet zomaar voorschrijven. Wees er tijdig bij, voor een passend advies helpen wij u graag verder!