default

Alles over

Uw Dier

Zoutvergiftiging bij de hond

13 december 2018

Sneeuw en ijzel geven een boel pret (of soms juist niet) voor jou en jouw huisdier. Maar wist je dat jouw hond een zoutvergiftiging kan krijgen van het zout dat wordt gestrooid?

Door het aflikken van de poten en vacht of ophappen/likken van pekelzout kan er een te grote hoeveelheid zout via de darmen worden opgenomen in het bloed. Dit zout onttrekt vocht uit organen en weefsels waardoor de organen minder goed functioneren en de bloedvaten overvuld raken.

Het zout irriteert het slijmvlies van de maag en darmen wat braken en diarree kan veroorzaken. Daarnaast kan een hoge zoutinname leiden tot neurologische klachten. Dit zijn bijvoorbeeld rusteloosheid of juist sloom zijn, spiertrillingen en toevallen (doordat vocht aan de hersenen wordt onttrokken). Ook zien we koorts, veel drinken en veel plassen, een versnelde hartslag en ademhaling en uiteindelijk zelfs coma of de dood.

Vanaf 1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Dit is ongeveer een eetlepel zout voor een hondje van 8 kg.

Wat je kan doen is voorkomen dat jouw hond zout binnenkrijgt tijdens het wandelen en buiten spelen. Daarnaast kan je de poten en vacht na het wandelen goed afspoelen met lauwwarm water.

Als je het vermoeden hebt van een zoutvergiftiging neem dan contact op met de dierenarts.