dog

Alles over

Honden

Röntgenfoto's maken

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling. Röntgenfoto's worden gebruikt om afbeeldingen van het organen/structuren van de borst, buik en van het skelet/gebit te maken. Röntgenstraling is elektromagnetische straling met een kortere golflengte dan zichtbaar licht, die vrij gemakkelijk door weefsels heen dringt en selectief wordt tegengehouden door zwaardere materialen daarin. Vooral botweefsel is vrij ondoorlaatbaar voor röntgenstraling. Bot wordt dan ook wit op de röntgenfoto.

Röntgenfoto bot

Een van de meest gebruikte toepassingen van de röntgen is het waarnemen of uitsluiten van botbreuken en of andere afwijkingen aan bot zoals artrose. 
Het is mogelijk om bij ons officiële(voor Nederland) HD en ED foto’s te laten maken. Het gaat hierbij om foto’s van de heupen (ook wel HD foto’s genoemd) en foto’s van de ellebogen (ook wel ED foto’s genoemd). Hiervoor zijn we officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer.

Röntgenfoto borst

Ook de thoraxfoto (foto van de borstholte) is een mogelijkheid, hiermee kunnen vooral long afwijkingen zoals longontstekingen en hartproblemen worden opgespoord.

Röntgenfoto buik

Een foto van de buik wordt genomen om bijvoorbeeld darmobstructies, blaasstenen en dergelijke op te sporen. Omdat de buik voornamelijk uit zachte weefsels bestaat geeft een röntgenfoto niet altijd alle gewenste informatie. In deze gevallen is echografie een goed alternatief. Wel kan gebruik worden gemaakt van methoden om het contrast wat te vergroten, zoals het ingeven van lucht en/of een contraststof. Op deze manier kan een röntgenfoto toch meer duidelijkheid geven.

Röntgenfoto gebit

In onze kliniek in Hardenberg hebben we een speciaal röntgenapparaat om röntgenfoto´s van het gebit te maken. Zo kunnen we de tanden en kiezen van het dier mooi in beeld brengen indien we aanwijzingen hebben dat er problemen spelen. Goede röntgendiagnostiek van de tanden en kiezen is essentieel om tot een goede diagnose te komen.

Hoe gaat een röntgenfoto in zijn werk?

Voor het maken van een foto zijn röntgenstralen nodig, deze kunnen gevaarlijk zijn. Maar voor het maken van een of meerdere foto’s van uw huisdier gebruiken we maar een  lage dosering van die stralen. Wij dragen hierbij uiteraard uitgebreid beschermende kleding: een loodschort, loodhandschoenen en een schildklierbeschermer. De foto’s worden genomen in de speciale röntgenruimte waarvan de wanden met lood bekleed zijn. We hebben een zeer uitgebreide röntgentafel die alle kanten kan opschuiven zodat het dier zo minimaal mogelijk zelf verschoven hoeft te worden. De kwaliteit van ons röntgenapparaat is hoog, waardoor de veiligheid ook gewaarborgd kan worden.

Het nemen van de röntgenfoto neemt bij een meewerkend dier niet zo heel veel tijd in beslag. Het nemen van een foto is nauwelijks belastend voor uw dier. Wanneer het vanwege een té onrustig dier niet lukt om de gewenste positie te fotograferen, moeten wij wel besluiten tot het geven van een 'roesje'. Wij streven er natuurlijk naar om zo min mogelijk dieren onder narcose te brengen. Maar van een bewegend dier kun je geen goede röntgenfoto maken en we moeten dan soms de beslissing nemen om een lichte narcose te geven.

Er zijn altijd twee personen aanwezig voor het maken van een röntgenfoto. Het is ook soms mogelijk voor de eigenaar om erbij te zijn. Bij sommige dieren is het maken van een foto zonder roes niet mogelijk zonder de baas erbij, soms zelfs niet mét de baas erbij. Je moet boven de 18 jaar zijn en niet zwanger zijn om een röntgenruimte te mogen betreden.

Foto’s doorsturen naar specialist

Het beoordelen van een röntgenfoto is niet eenvoudig. Het is niet voor niets dat er specialisten in Nederland zijn die zich de gehele dag met deze taak bezighouden. Ondanks onze ervaring op dit gebied, willen wij graag zekerheid en bevestiging van hetgeen wij waarnemen. Bij de geringste twijfel over de beoordeling van een röntgenfoto sturen wij deze altijd door naar de specialist. ZWe sturen dan de foto via de e-mail naar de specialist. Hieraan zijn extra kosten verbonden. De uitslag is na één tot enkele dagen binnen.