horse

Alles over

Paarden

Embryotransfer

Embryotransplantatie biedt als voordeel dat er toch veulens gefokt kunnen worden van oudere merries of tweejarigen, probleem merries of merries die in de sport lopen. Daarnaast kunnen van een goede merrie meerdere nakomelingen in één dekseizoen worden gefokt.

De procedure in het kort: de merrie wordt gewoon geïnsemineerd met vers of diepvriessperma. 
Op dag 7 na de eisprong spoelen we met een speciale vloeistof het embryo uit de baarmoeder. Dit gebeurt dan ‘s ochtends op de kliniek in Hardenberg. Het embryo wordt door ons onder de microscoop beoordeeld en dan per koerier opgestuurd naar de draagmerrie. Er zijn in Nederland een aantal centra die draagmerries verhuren en het embryo ook kunnen terugplaatsen. 

Als u eigen draagmerries heeft kan het embryo daarin worden overgezet. Per donormerrie moeten dan vooraf zeker 2 draagmerries worden gesynchroniseerd zodat ze gelijk lopen in cyclus. 

Vanwege de intensievere begeleiding, het spoelen van de baarmoeder en de eventuele huurkosten van een draagmerrie is deze manier van fokken duurder, maar biedt bij bovengenoemde merries wel uitkomst. De kans op het spoelen van een embryo is ongeveer 50%, van de ingezette embryo’s slaat vervolgens 75% aan. 

Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met de praktijk.