dog

Alles over

Honden

Is mijn teefje geschikt om mee te fokken?

Bij rashonden worden de stambomen uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. U kunt het nest online registreren en na 5 à 6 weken komt er een medewerker van de Raad langs om uw puppy's te chippen en een DNA-monster af te nemen. Als u via de Raad fokt, moet u een teef met stamboom hebben en bent u mogelijk ook aangesloten bij een rasvereniging. Deze verenigingen stellen, net als de Raad, eisen aan de dieren waarmee wordt gefokt. U kunt deze regels terugvinden bij uw rasvereniging of op de website houdenvanhonden.nl van de Raad van Beheer.

Als u met een hond wilt fokken die geen stamboom heeft, zijn er geen andere partijen die eisen stellen aan uw hond. Het is echter belangrijk om te realiseren dat u volgens het Nederlandse Recht verantwoordelijk bent voor het "product" (in dit geval de pup) dat u verkoopt, in ieder geval gedurende de eerste 6 maanden. Maar zelfs na die tijd blijft u aansprakelijk voor de pup die u heeft verkocht. Als bijvoorbeeld blijkt dat de pup niet gezond is, kan dit financiële gevolgen voor u hebben als de nieuwe eigenaren er met u niet uitkomen en juridische stappen ondernemen.

Daarom is het ook bij niet-rashonden verstandig om u goed te informeren over eventuele aangeboren afwijkingen bij uw hond. Als fokker voldoet u aan uw verplichtingen door de juiste testen uit te voeren die aantonen dat uw teef gezond is. Het is belangrijk om op te merken dat de wet geen onderscheid maakt tussen professionele fokkers en mensen die recreatief een nestje willen.