dog

Alles over

Honden

Is mijn teefje geschikt om mee te fokken?

Bij rashonden worden de stambomen uitgegeven door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. U registreert het nest online en na 5 à 6 weken komt er een medewerker van de Raad uw puppen chippen en een DNA monster afnemen. Als u via de Raad fokt, heeft u een teef met stamboom en bent u wellicht ook aangesloten bij een rasvereniging. Deze rasverenigingen stellen eisen aan de dieren waarmee gefokt gaat worden net zoals als de Raad dat doet. Deze regels kunt u allemaal terug vinden bij uw rasvereniging of bij de Raad van Beheer (houdenvanhonden.nl).

Wilt u met een hond fokken die geen stamboom heeft, dan zijn er geen andere partijen die eisen aan uw hondje stellen. Wat wel belangrijk is om te realiseren is dat het Nederlandse Recht u verantwoordelijk stelt voor 'het product' (in dit geval de pup) dat u verkoopt. Dit is in ieder geval voor de eerste 6 maanden. Maar ook na die tijd bent u nog aansprakelijk voor het verkopen van de pup. Mocht bijvoorbeeld blijken dat de pup niet gezond is, dan kan dit financiële gevolgen voor u hebben indien de nieuwe baasjes er met u niet uit komen en juridische stappen zetten.

Daarom is het ook bij niet rashonden verstandig om u goed te informeren welke aangeboren afwijkingen er spelen bij uw type hond. U heeft voldaan aan uw plichten als fokker als u hiervoor de desbetreffende testen uitvoert die aantonen dat uw teef gezond is. Belangrijke noot is dat de wet geen onderscheid maakt in professionele fokkers en mensen die recreatief een nestje willen.