horse

Alles over

Paarden

Laparoscopische castratie klophengst

Onze kliniek heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met het laparoscopisch castreren van klophengsten waarbij een of beide testikels in de buikholte liggen. Met laparoscopie wordt bedoeld: door middel van een kijkoperatie.

Voordelen

De twee belangrijkste voordelen van laparoscopie ten opzichte van de traditionele operatie zijn dat de patiënt kan blijven staan en dat de operatiewond veel kleiner is. Er is dus geen ingrijpende recovery nodig en de operatiewondjes zijn zeer klein. De napijn van de operatie wordt op deze manier ook tot een minimum beperkt.

Werkwijze

Patiënten komen 2 dagen voor de operatie bij ons op stal voor onderzoek. Een dag voor de operatie worden ze gevast om de darminhoud te verminderen zodat er optimaal zicht is in de buikholte. Voor de operatie wordt de patiënt met een lichte roes in een operatie box gezet, waarna het operatiegebied, het flankgebied achter de ribben, wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

Na plaatselijke verdoving kan via twee of drie kleine sneetjes de ingreep worden uitgevoerd. Eén gaatje wordt gemaakt om door te kunnen kijken, het andere om door te kunnen werken met bijvoorbeeld een tang of schaar. Het paard is dus wakker, maar merkt er door een roesje en plaatselijke verdoving niets van.

Op een tv-scherm heeft de chirurg een goed overzicht van de binnenkant van de buik en kan de instrumenten ook nauwkeurig sturen. Na de ingreep worden de wondjes gehecht en kan het paard gelijk op stal. Meestal kan het paard bij een voorspoedig herstel de volgende dag alweer naar huis. De huidwondjes zijn na ongeveer 10 dagen geheeld en de ruin kan weer in gebruik genomen worden.

De operatie van een klophengst op deze manier is een van de meest voorkomende toepassingen van de laparoscopische operatie bij paarden Daarnaast behoren ook ingrepen aan de eierstokken, biopten van de darm en het sluiten van de milt-nierband of inwendige liesring tot de mogelijkheden.