cat

Alles over

Katten

Cat Friendly Clinic

Voor veel katten is een bezoek aan de dierenarts een stressvolle ervaring. Hierom worden bezoekjes ook vaak uitgesteld. Wij hebben verschillende maatregelen getroffen en adviezen beschikbaar gesteld om stress bij uw kat zo laag mogelijk te houden wanneer u naar de praktijk komt. Cat Friendly Clinic is hét keurmerk als het hierom gaat.

   

Vervoer kat naar de praktijk

De mand waarin de kat wordt vervoerd moet stevig en groot genoeg zijn. Bij voorkeur zijn de zij- en bovenkant te openen. Zet ruim van tevoren de mand in de ruimte waar de kat verblijft zodat de kat hier kennis mee kan maken. U kunt een deken en wat brokjes in de mand doen zodat de kat uitgenodigd is om de mand te onderzoeken en er uit zichzelf ingaat. Als de kat eenmaal aan de mand gewend is kunt u de kat in de mand lokken of er voorzichtig inzetten. 

U kunt een grote handdoek over de mand leggen. Hierdoor krijgt de kat minder prikkels. Let tijdens het lopen met de mand erop dat u de mand niet tegen een deur(post) o.i.d. stoot. Ook is het van belang dat de mand in de auto stevig staat en niet heen en weer kan schommelen. Zet de autoradio niet te hard en praat rustig, katten houden niet van harde geluiden. 

Nog een optie is het gebruiken van Feliway spray. Deze bevat feromonen die de kat kalmeert. U kunt de reismand een half uur voor vertrek hiermee inspuiten.

   

Op de praktijk

Parkeerplaats-katten.jpg

Eenmaal aangekomen op de praktijk kunt u zien dat er hier een aantal maatregelen zijn getroffen om het bezoek zo stressloos mogelijk te maken. De wachtkamer wordt verdeeld door een scherm. Hierdoor is er een ruimte speciaal voor katten, en één speciaal voor honden. In de kattenwachtruimte staan twee verhoogde ‘parkeerplaatsen’ waar u de kattenmand op kan zetten. Hier liggen ook extra handdoeken bij die u over de mand kan leggen. Katten voelen zich prettiger op een verhoging en wanneer ze geen direct (oog)contact hebben met andere katten. We proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden.

In de spreekkamer hanteren wij uw kat zo vriendelijk mogelijk. Uw kat krijgt de tijd en ruimte om rustig uit de mand te komen en de ruimte te verkennen.

Op de praktijk zijn drie verschillende opnameruimtes zodat honden en katten nooit in één ruimte gezamenlijk zitten. We hebben ruimte voor kortdurende (dag)opname en een ruimte voor langdurige opnames. 

De hokken zijn ruim, goed schoon te houden en voorzien van vloerverwarming. Verdeeld over de hele dag staat er altijd assistente en dierenarts voor uw dier in de opname klaar. Zij zorgen ervoor dat het verblijf van uw kat zo goed mogelijk verloopt.

   

Opname van uw kat

Als uw kat voor een operatie of langdurige opname naar de kliniek moet komen is het prettig dat er een geur vanuit huis meekomt naar de praktijk. Dit kan door een deken/kussen of een speeltje mee te nemen. Als de kat langer dan een dagdeel moet blijven horen wij graag wat voor soort kattenbak vulling u thuis gebruikt. Ook mag u wat van het eigen voer meegeven. Wij hebben diverse soorten voer- en waterbakjes, maar u mag ook uw eigen voer- of waterbakjes meenemen.

   

Na de behandeling/operatie

Na een narcose of sedatie kan de kat nog wat stil en teruggetrokken zijn. Ook kan de kat zich nog gedesoriënteerd en nerveus gedragen. Als de kat is geopereerd is kan hij of zij nog wat pijn hebben.

  • De kat mag vanavond wat eten en drinken hebben. Geef niet te veel eten omdat de kat een beetje misselijk kan zijn. Blijf erbij als de kat water gaat drinken en zet de waterbak daarna weg, hiermee voorkomt u dat de kat in slaap kan vallen met zijn neus in de waterbak.
  • Indien de kat de volgende dag nog niet wil eten kunt u natvoeding aanmengen met lauwwarm water of kort verwarmen in de magnetron. Eventueel kunt u de voeding aan het voorpootje smeren of uit de hand laten eten.
  • Bij bepaalde aandoeningen of na sommige ingrepen is het belangrijk om uw kat goed te ondersteunen met de juiste voeding. De stofwisseling van uw kat is na een sterilisatie of castratie bijvoorbeeld trager. Om te voorkomen dat uw kat in zo’n geval te veel aankomt in gewicht is het verstandig minder voeding te geven. Sommige merken hebben speciale voeding voor de gesteriliseerde/gecastreerde kat. Heeft u hier vragen over? Onze assistentes staan u graag te woord.
  • Wanneer katten onder sedatie zijn geweest is het slim om ze een aantal dagen binnen te houden. Zo kunt u ze beter in de gaten houden, probeer te voorkomen dat ze gaan springen.
  • Let op dat de kat de eerste dag niet hogerop gaat liggen (bijvoorbeeld bovenin de klimpaal). Het kan zijn dat de sedatie/narcose nog niet helemaal is uitgewerkt. De kat kan dan naar beneden vallen.
  • Als de kat medicatie heeft gehad op de praktijk dan informeren wij u hierover. Als u medicatie mee naar huis krijgt zullen we u uitleggen wat de dosering is en hoe u het middel toe kan dienen.
  • Soms moet een kat op een later moment nog een keer voor controle langskomen, als dit het geval is zullen we u hierover informeren.
  • Heeft u vragen of twijfelt u of het herstel wel normaal verloopt? Neem gerust contact op via 0523 266 066.
  • Neem in ieder geval contact met ons op in de volgende gevallen:
    • Bloed uit de wond
    • De kat wordt slomer
    • De kat heeft na 2 dagen nog geen eetlust
   

Herintroductie met andere katten in huis na een bezoek aan de praktijk

Na het bezoek aan de praktijk kan de kat de ‘geur van de kliniek’ meenemen. Dit is voor de andere katten een onbekende geur en bij thuiskomst kunnen zij hier op reageren. Was de handdoeken en maak de mand schoon zodat de geur weg is. U kunt de kat en de andere katten om de beurt aaien zodat de normale geur weer wordt overgebracht.

Blijf bij de kat als deze thuis uit de mand gaat. Het is belangrijk dat de kat in alle rust uit de mand kan komen, laat de kat eventueel eerst in een ruimte lopen waar geen andere katten zijn.

Als de thuiskomst erg onrustig verloopt kunt u de katten voor een wat langere tijd gescheiden houden voordat u ze weer aan elkaar laat wennen.