dog

Alles over

Honden

De loopsheid

Uw teefje begint met bloeden en de vulva wordt groter. De eerste dagen zullen er niet veel veranderingen zijn, maar na een aantal dagen zal ze dekrijp zijn. Dit moment is per teef verschillend en kan ook variƫren per loopsheid.

Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, adviseren wij om de progesterontest te gebruiken die wordt uitgevoerd door de Immulite. Dit apparaat meet de hoeveelheid progesteron in het bloed en bepaalt daarmee het juiste moment van dekken. Meestal beginnen we na de achtste of negende dag met testen. Aan de hand van de uitslag geven we u advies over verdere tests of het mogelijke moment van dekken.

Inzichten over voortplanting bij honden veranderen in de loop van de tijd. Op dit moment wordt het tijdstip van dekken meer bepaald door de eisprong dan door de progesteronwaarde. Eerder was het advies om te dekken bij een progesteronspiegel van 10, maar nu kijken we meer naar het verloop van de progesteronwaarde. Na de eisprong heeft u nog 48 uur tot de rijping van de eicellen. Hoewel dit vaak samenvalt met een waarde rond de 10, kan het voorkomen dat een teef snel stijgt in haar progesteronwaarde. Als dit binnen 48 uur na de eisprong is, kan er nog steeds worden gedekt. De meeste reueneigenaren vinden het fijn om op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de loopsheid.