dog

Alles over

Honden

De loopsheid

Uw teefje begint met het verliezen van bloed en de vulva wordt groter. De eerste dagen zal er nog niet zo veel aan de hand zijn, maar na een aantal dagen komt de periode waarin ze dekrijp zal zijn. Dit is per teef verschillend en kan ook nog weer per loopsheid verschillend zijn.

Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden adviseren wij om gebruik te maken van de progesterontest die wordt uitgevoerd door de Immulite. Dit apparaat geeft de waardes van de progesteron in het bloed weer en hiermee het juiste tijdstip van dekken. Meestal starten we na de achtste of negende dag met testen. Aan de hand van de uitslag geven we u advies voor verder testen of de mogelijke tijd voor de dekking.

Op het gebied van voortplanting bij honden veranderen er in de loop der tijd ook inzichten. Op het moment wordt het tijdstip van dekken meer bepaald door de eisprong dan door de progesteronwaarde. Eerder was advies om te dekken als de progesteronspiegel 10 was, maar op het moment kijken we meer naar het verloop van de progesteronwaarde. Als de eisprong geweest is heeft u nog 48 uur tot de rijping van de eicellen. Dat dit vaak overeenkomt met een waarde rond de 10 is waar, maar het kan voorkomen dat een teef erg snel doorstijgt in haar progesteronwaarde. Zolang dit binnen 48 uur van de eisprong is, kan er nog gedekt worden. De meeste reueneigenaren vinden het wel fijn om op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de loopsheid.