dog

Alles over

Honden

De bevalling

Vanaf dag 59 is een normale bevalling geen enkel probleem en zijn de pups genoeg ontwikkeld om het te redden.

In de meeste gevallen is er een temperatuursdaling van één graad, zo'n 24 uur voor de bevalling daadwerkelijk start. Door uw teef meerdere keren per dag te temperaturen hoopt u deze daling te signaleren maar de kans bestaat dat u deze mist. Wat we aan de teef zien is dat het uier goed ontwikkelt en soms komt er al melk. De teef verliest eerst een slijmprop uit de vulva en daarna komt de bevalling op gang. Uiteraard is het mooi als de teef in deze periode niet meer alleen gelaten wordt of in de gaten gehouden kan worden via een monitor als ze liever alleen is.

De meeste teven vinden het fijn als de eigenaar aanwezig is. Sommigen willen alleen specifieke mensen om zich heen. Rust is erg belangrijk; geen visite, geen drukke kinderen of nieuwsgierige buurvrouwen. Een groot aantal honden kiest er daarom ook voor om in de nacht te bevallen want dan is het een stuk rustiger om hun heen.

Uw teef kan al een aantal dagen voor de bevalling starten met periodes van:

  • hijgen en onrust
  • heen en weer dribbelen
  • haar plek niet kunnen vinden
  • proberen de tuin om te graven voor een goed hol

Dit zijn allemaal voortekenen dat de bevalling op gang gaat komen. De eerste ontsluitingsweeën zien we niet aan de hond, die kenmerken zich door het toenemen van de onrust van de teef. Ze maakt zich leeg, doet kleine plasjes en beetjes ontlasting tot er niets meer in zit. Ook ziet u dat de vulva groter en ontspannener gaat worden. Pas bij de persweeën kunnen we zien dat er echt wat staat te gebeuren. Deze zien we echt als buikpers en worden soms staand, liggend of zittend doorgemaakt. Het kan best zijn dat er een eerste golf vruchtwater komt als ze gaat verliggen. Daarna start de bevalling.

Progesteron
Het is ook mogelijk om via een progesterontest te kijken of de teef gaat bevallen. De progesteronwaarde gebruiken we namelijk niet alleen om het juiste dekmoment te kunnen bepalen maar ook om te kijken wanneer de bevalling begint. Is het moment van dekken onbekend en verwacht u dat de teef binnenkort zal gaan bevallen maar u weet niet wanneer ze gaat beginnen? Dan is er de mogelijkheid om wat bloed af te nemen en haar progesteronwaarde te bepalen*. Aan het eind van de dracht daalt de progesteronwaarde weer waardoor wij weten dat de bevalling eraan komt. Is de progesteron waarde lager dan 2 ng/l dan start de bevalling binnen 12-24 uur.

*De progesterontest aan het einde van de zwangerschap is niet in het fertiliteitspakket inbegrepen.

De eerste pups
De teef heeft met regelmaat uitdrijvingsweeën waarbij de staart wat afgehouden wordt als de pup in aankomst is. U ziet de ruimte tussen anus en vulva opbollen en een vruchtvlies zal zichtbaar worden. De eerste pup van een eerste nest is voor sommige teven een angstig gebeuren. Ze snappen niet waar de pijn vandaan komt en kunnen daardoor soms zelfs even in paniek raken. Hoe rustiger u bent, hoe rustiger uw hond zal zijn. Als de eerste pup geboren is zal de teef snappen wat er aan de hand is en haar werk rustig afmaken. Bij grote nesten is het raadzaam om wat druivensuiker en calcium bij de hand te hebben voor als de teef echt erg moe wordt en weeënzwakte optreedt. De baarmoeder van een hond heeft twee hoornen waardoor er vaak 2 pups binnen korte tijd na elkaar geboren worden en er daarna even een pauze is voor de volgende zich aankondigen. Een rustperiode van 2 uur tussen pups mag maar meestal duren deze minder lang.

Als uw teef rustig bij de pups gaat liggen te slapen na ze schoongepoetst te hebben dan lijkt het er op dat de bevalling klaar is. Kom bij twijfel altijd even langs op de praktijk om de buik te laten navoelen of om eventueel een röntgenfoto te maken om zeker te weten dat ze klaar is.

Eventuele problemen tijdens de bevalling

Wat als het nou niet volgens het boekje gaat? Waar moet u dan op letten? Na de temperatuursdaling start de bevalling binnen 24 uur. Neem indien dit niet het geval is contact op met de dierenarts. Vaak laten we de teef dan even langs komen om te voelen of alles al soepel en ruim is. Het belangrijkste is dat ze in beweging komt. Het autoritje en verkeersheuvels kunnen al een goede invloed op de bevalling hebben. Soms komt een bevalling simpelweg niet op gang. Maar wacht niet te lang, als het eerste vruchtwater is gezien moet er ook binnen 2 uur een pup zijn. Zo niet: contact opnemen met uw dierenarts.

Mocht u groen of zwarte uitvloeiing zien voor er een pup geboren is dan is het zaak om direct contact op te nemen met uw dierenarts. Groen vruchtwater geeft aan dat er een placenta (nageboorte) los laat en er dus een pup geen zuurstof meer krijgt via de baarmoeder. In dit geval is het van belang dat de pup er zo snel mogelijk uitkomt. Groene uitvloeiing tijdens de bevalling is heel normaal aangezien er dan al pups geboren zijn.

Zwarte uitvloeiing betekent meestal een dode pup. Opzich is dit niet erg voor de andere pups, maar als deze pup als eerste moet komen kan die ervoor zorgen dat de bevalling stagneert omdat zo'n pup niet meewerkt. Vruchtwater en bloedverlies horen bij een bevalling, echter als de teef grote hoeveelheden helder rood bloed verliest, is dit ook een reden om uw dierenarts te bellen.