Alles over
Honden
De bevalling
Vanaf dag 59 van de zwangerschap zijn de pups normaal gesproken voldoende ontwikkeld om een normale bevalling te doorstaan. Meestal vindt er 24 uur voor de bevalling een temperatuursdaling van één graad plaats. Het is belangrijk om uw hond regelmatig te temperaturen om deze daling te signaleren. Ook kan het uier van de teef zich ontwikkelen en kan er al melk uit komen. De teef verliest eerst een slijmprop uit de vulva voordat de bevalling begint.
Het is belangrijk om uw teef in deze periode niet alleen te laten en indien mogelijk te monitoren. Het is raadzaam om geen bezoek te ontvangen en drukte te vermijden. Rust is erg belangrijk en de meeste teven willen graag dat hun eigenaar aanwezig is. Sommige honden bevallen liever 's nachts vanwege de rust. Het is mogelijk dat uw hond enkele dagen voor de bevalling begint met hijgen, onrustig zijn, heen en weer dribbelen en proberen te graven om een hol te maken. Deze voortekenen duiden erop dat de bevalling eraan komt. De eerste ontsluitingsweeën zijn niet zichtbaar aan de hond, maar u kunt ze herkennen aan het toenemende onrustige gedrag van de teef, kleine plasjes en beetjes ontlasting. De vulva zal groter en ontspannener worden. De persweeën zijn duidelijk te zien en u kunt de pups dan zien geboren worden. Het is mogelijk om met een progesterontest te kijken of de teef gaat bevallen. Indien u zich zorgen maakt over de bevalling, neem dan contact op met de dierenarts. Bij grote nesten is het raadzaam om druivensuiker en calcium bij de hand te hebben voor als de teef erg moe wordt en weeënzwakte optreedt. Als de teef rustig bij haar pups gaat liggen, lijkt de bevalling voorbij te zijn. Bij twijfel kunt u een dierenarts raadplegen en de buik van uw hond laten navoelen of een röntgenfoto laten maken.
Eventuele problemen tijdens de bevalling
Wat als de bevalling niet volgens het boekje verloopt? Waar moet u dan op letten? Als de temperatuur van de teef daalt, zal de bevalling binnen 24 uur beginnen. Als dit niet gebeurt, neem dan contact op met de dierenarts. Vaak wordt de teef dan even langs gebracht om te voelen of alles soepel en ruim genoeg is. Het belangrijkste is dat de teef in beweging komt. Een autoritje en verkeersheuvels kunnen al een goede invloed hebben op de bevalling. Soms komt een bevalling echter simpelweg niet op gang. Wacht niet te lang: als het eerste vruchtwater zichtbaar is, moet er binnen 2 uur een pup zijn. Zo niet, neem dan contact met ons op.
Als u groene of zwarte uitvloeiing ziet voordat er een pup geboren is, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Groen vruchtwater geeft aan dat er een placenta (nageboorte) loslaat en dat een pup geen zuurstof meer krijgt via de baarmoeder. In dit geval is het van belang dat de pup er zo snel mogelijk uitkomt. Groene uitvloeiing tijdens de bevalling is heel normaal omdat er dan al pups zijn geboren.
Zwarte uitvloeiing betekent meestal dat een pup dood is. Op zichzelf is dit niet erg voor de andere pups, maar als deze pup als eerste moet komen, kan hij ervoor zorgen dat de bevalling stagneert omdat hij niet meewerkt. Vruchtwater en bloedverlies horen bij een bevalling, maar als de teef grote hoeveelheden helder rood bloed verliest, is dit ook een reden om contact met ons op te nemen.