dog

Alles over

Honden

De pups

Als de pups zijn geboren is het een tijd van controleren (en genieten). Na de geboorte is het van belang om even in de bekjes te kijken of het gehemelte van de pups netjes sluitend is. Ook controleren we of de anus er is en er geen andere afwijkingen aan de pups zijn.

Het is van belang dat u de pups dagelijks weegt. Pups die niet groeien, krijgen namelijk te weinig melk of zitten er te weinig voedingstoffen in de melk. De teef mag na de bevalling twee keer zo veel eten als normaal, wat nog verder op kan lopen tot 3x de normale portie (tot en met week 5 van de pups). Hierna kunt u de voeding langzaam weer afbouwen aangezien de pups ook steeds meer zelf zullen eten en de melkgift mag afnemen. Groeien de pups niet voldoende ondanks dat de teef goed eet dan kunt u bijflessen.

Bijvoeren van de pups

Het kan voorkomen dat de teef niet voldoende melk geeft, melk met onvoldoende voedingstoffen erin of dat simpelweg het aantal pups te groot is om alleen te voeden. U kunt dan aan bijvoeding denken. Neem kant en klare voeding voor de pups, ga niet zelf aan het mengen maar haal de Babydog milk van Royal Canin of een soortgelijke complete voeding voor uw pups. Let wel op dat de gebruiksaanwijzing op de verpakking richtlijnen zijn en niet precies passend voor elke pup van elk gewicht. Bereken dit zorgvuldig!

Vanaf 3 weken is het maagdarmkanaal van de pups zover ontwikkeld dat ook andere voeding gegeven kan worden. Ook hierbij geldt: neem een complete voeding. Bij voorkeur puppiebrokjes die u de eerste periode weekt in water van 38 graden en eventueel in de blender fijn maakt tot pap. Als de tandjes goed zijn ontwikkeld kunt u met ongeweekte brokjes aan de gang gaan. Wij adviseren om een platte bak te gebruiken voor de voeding en deze elke maaltijd vers te verstrekken. Na 30 minuten kan de overgebleven voeding worden weggehaald.

De opgroei van de pups

In de periode dat u als fokker de zorg heeft voor de pups zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om goed bij te houden om te zorgen dat uw pups goed en gezond opgroeien.

 • Vanaf 2 weken elke 2 weken een wormkuur
  U begint met een pasta of vloeibaar middel wat goed te doseren is (bijvoorbeeld de Vitaminthe). Als de pups wat ouder zijn kan hier ook de Drontal pup of Milbemax voor gebruikt worden afhankelijk van de grootte van de pups.

 • Op leeftijd van 6 weken de puppie enting
  Mocht u fokken met stamboom via de Raad van Beheer dan komen deze in de regel voordat de pups 6 weken zijn chippen. Het is belangrijk dat dit eerst gebeurt omdat de pups dan individueel herkenbaar zijn en het chipnummer in het paspoort geplaatst kan worden. Mocht u zonder stamboom fokken dan kunt u bij ons terecht voor enten en chippen als de pups 6 weken zijn. Denk er aan dat u verplicht bent om de pups te registreren, zowel met als zonder stamboom voordat de pups 7 weken zijn.

 • Controle op ongedierte en zonodig bestrijden van vlooien en teken
  Let u hierbij op dat lang niet alle middelen bij drachtige en zogende dieren gegeven mogen worden, laat u goed informeren.

 • Socialisatie
  De eerste 3 weken is het belangrijk dat er vooral rust en reinheid is om de pups heen. De meeste teven vinden het niet fijn als er steeds vreemde mensen over de vloer komen, ze kunnen zich dan heel anders gedragen dan u van ze gewend bent. Laat ze dus in deze eerste periode lekker genieten van hun pups. Na 3 weken zijn de oogjes open, de oortjes gaan hun werk doen en de pups zijn toe aan wat meer uitdaging om hun heen. De eerste puppievisite is welkom en de socialisatie gaat beginnen met vreemde mensen en een heleboel nieuwe geluiden. In deze eerste periode totdat ze de enting hebben gehad vinden de meeste nieuwe dingen gewoon thuis plaats. Nadat de pups de enting hebben gehad kunt u na een week met ze de grote wijde wereld in om nog meer indrukken op te doen. Denk er aan alles met mate te doen. Vermijd uitlaatplaatsen en andere gebieden waar veel honden komen, de pups zijn namelijk nog niet helemaal beschermd.