dog

Alles over

Honden

De pups

Wanneer de pups geboren zijn, is het tijd om ze te controleren en te genieten van hun aanwezigheid.

Na de geboorte is het belangrijk om te kijken of de mondjes van de pups goed sluiten en of hun anus aanwezig is. Het is ook belangrijk om te controleren op andere afwijkingen bij de pups.

Het is noodzakelijk om de pups dagelijks te wegen, omdat pups die niet groeien niet genoeg melk krijgen of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Na de bevalling mag de teef twee keer zoveel eten als normaal, wat tot week 5 van de pups kan oplopen tot drie keer de normale portie. Daarna kan de voeding geleidelijk worden afgebouwd, omdat de pups steeds meer zelf zullen eten en de melkgift mag afnemen. Als de pups niet voldoende groeien, ondanks dat de teef goed eet, kunt u bijvoeren.

Als bijvoeding nodig is, kunt u kant-en-klare voeding voor pups gebruiken, zoals de Babydog milk van Royal Canin of een soortgelijke complete voeding. Let op dat de gebruiksaanwijzing op de verpakking richtlijnen zijn en niet precies passend zijn voor elke pup van elk gewicht. 

Vanaf 3 weken is het maagdarmkanaal van de pups voldoende ontwikkeld om andere voeding te kunnen krijgen. Gebruik ook hierbij een complete voeding, bij voorkeur puppybrokjes die u de eerste periode in water van 38 graden weekt en eventueel in de blender fijn maakt tot pap. Als de tandjes goed ontwikkeld zijn, kunt u ongeweekte brokjes geven. Wij adviseren om een platte bak te gebruiken voor de voeding en deze elke maaltijd vers te verstrekken. Na 30 minuten kan de overgebleven voeding worden weggehaald.

De opgroei van de pups

De opgroei van pups is een belangrijke periode waarin de fokker voor de juiste zorg moet zorgen om te zorgen dat de pups goed en gezond opgroeien. Hier zijn een paar belangrijke dingen die u moet bijhouden:

 • Ontwormen vanaf 2 weken

  Begin met een pasta of vloeibaar middel dat goed te doseren is, zoals Vitaminthe. Als de pups wat ouder zijn, kunt u Drontal pup of Milbemax gebruiken, afhankelijk van de grootte van de pups.

 • Puppy-enting op 6 weken

  Als u fokt met stamboom via de Raad van Beheer, worden de pups meestal gechipt voordat ze 6 weken oud zijn. Dit moet eerst gebeuren, omdat de pups dan individueel herkenbaar zijn en het chipnummer in het paspoort kan worden geplaatst. Als u zonder stamboom fokt, kunt u bij uw dierenarts terecht voor vaccinatie en chippen wanneer de pups 6 weken oud zijn. Zorg ervoor dat u de pups, zowel met als zonder stamboom, vóór de leeftijd van 7 weken registreert.

 • Controle op ongedierte en bestrijding van vlooien en teken

  Niet alle middelen mogen worden gegeven aan drachtige of zogende dieren. Laat u dus goed informeren.

 • Socialisatie

  De eerste 3 weken zijn belangrijk voor rust en reinheid rond de pups. De meeste teven vinden het niet fijn als er steeds vreemde mensen over de vloer komen. Laat ze dus in deze eerste periode lekker genieten van hun pups. Na 3 weken zijn de oogjes open, de oortjes gaan hun werk doen en zijn de pups toe aan wat meer uitdaging. De eerste puppybezoekers zijn welkom en de socialisatie gaat beginnen met vreemde mensen en nieuwe geluiden. Totdat de pups zijn ingeënt, kunnen de meeste nieuwe ervaringen gewoon thuis plaatsvinden. Na de vaccinatie kunt u na een week met ze de wereld verkennen om nog meer indrukken op te doen. Vermijd uitlaatplaatsen en andere gebieden waar veel honden komen, omdat de pups nog niet volledig beschermd zijn. Het is belangrijk om alles met mate te doen.