default

Alles over

Uw Dier

Vuurwerkangst

Angst voor harde knallen zoals vuurwerk komt onder dieren helaas heel veel voor. In de aanloop naar de jaarwisseling wordt er al vaak geknald, met alle stress voor deze dieren van dien. Om deze angst te verhelpen, is het belangrijk tijdig te beginnen met training!

Het is aan de eigenaar en aan ons om het dier hierin te ondersteunen en te zorgen dat de angst niet ieder jaar toeneemt. Dit kunnen we op verschillende manieren doen:

 • Vuurwerktraining:
  Er zijn verschillende hondenscholen die vuurwerktraining aanbieden. Dit is zeer aan te raden, hier zal de hond leren om te gaan met de geluiden van vuurwerk etc. Begin hier tijdig mee!

 • Vuurwerk geluiden:
  Thuis kan er geoefend worden om het dier te laten wennen aan de harde geluiden. Door iedere dag vuurwerk geluiden af te spelen en deze steeds harder te zetten en hierbij het dier af te leiden met spel of wat lekkers zal hij de geluiden op een gegeven moment niet meer als eng ervaren, maar misschien zelfs wel met wat leuks associëren. Ook deze manier van trainen heeft tijd nodig. Hoe vroeger u ermee begint des te beter het resultaat zal zijn. Er zijn tal van afspeellijsten met vuurwerkgeluiden te vinden op platforms zoals YouTube of Spotify.

 • Thundershirt:
  Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel.

 • Voeding:
  Er bestaat voeding met een kalmerende werking. Deze voeding moet tijdig ingezet worden. Neem contact op met onze assistentes voor meer informatie.

 • Medicatie:
 • Er zijn verschillende soorten tabletten te verkrijgen, op natuurlijke of op medicinale basis die een rustgevend effect hebben op de hond of kat. 

Onze voorkeur gaat uit naar het trainen van het dier. Dit kan eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals het thundershirt, de Adaptil/Feliway of de tabletten op natuurlijke basis. Helaas is dit voor de hele angstige dieren niet altijd voldoende en kan het aan te raden zijn contact te zoeken met een gedragstherapeut of om medicatie in te zetten zoals valium. Wacht niet tot eind december en neem tijdig contact met ons op wanneer uw huisdier angstig is voor geluid/vuurwerk zodat we samen een plan op kunnen stellen.