dog

Alles over

Honden

Bultjes bij uw hond

Bultjes komen regelmatig voor bij honden. Een bultje kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld een ontsteking, een insectenbeet of een overvulde talgklier. Maar het kan ook een goed- of kwaadaardige tumor zijn. Tumoren zien we vooral bij oudere dieren, echter ook bij jonge dieren komen bepaalde tumoren voor.

Wat nu te doen als u een bultje bij uw huisdier ontdekt?

Aan de buitenkant kun je niet altijd zien of voelen wat voor soort bult het is. Alleen door er een beetje weefsel uit te halen is vast te stellen om wat voor soort weefsel het gaat. Er kan een DNAB (Dunne Naald Aspiratie Biopt) van de dikte worden genomen. Met behulp van een lege spuit en een naald worden wat celletjes uit de dikte gezogen en op een glaasje uitgestreken. Dit kan zonder verdoving op het spreekuur gedaan worden. De cellen worden daarna gekleurd en in het laboratorium beoordeeld. Soms geeft het DNAB niet genoeg informatie.

Als het om een tumor gaat, is het heel belangrijk om in een vroeg stadium te weten om welke tumor het gaat. De behandeling hangt namelijk erg af van het soort tumor. Een vetbultje bijvoorbeeld is goedaardig en zal niet uitzaaien naar inwendige organen. Dit bultje kan wel erg snel groeien en soms daardoor problemen geven. Wanneer een tumor chirurgisch verwijderd moet worden, is het belangrijk om te weten of het type tumor mooi rond groeit of juist met allerlei uitlopertjes het omringende weefsel in gaat. In het laatste geval is het belangrijk om heel ruim te verwijderen. Sommige tumoren zitten op lastige plekken waardoor ze moeilijk chirurgisch te verwijderen zijn. Dan is het belangrijk om te weten of de tumor gevoelig is voor chemotherapie of bestraling. Deze technieken zijn tegenwoordig ook voor onze huisdieren mogelijk.  Hiervoor moet u wel naar de specialist.

Operatie

Het verwijderen van de meeste tumoren is bij ons mogelijk. De hond krijgt een narcose. Van de narcose kan een dier misselijk worden. Het is dus belangrijk dat een hond  12 uur van te voren niet gegeten heeft (drinken mag wel). Daarna wordt de huid geschoren, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Daarna wordt het bultje via een snede in de huid verwijderd. De huid wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Hierna gaat de hond  naar de recovery. Hier kan hij/zij rustig uitslapen. Pas als het dier helemaal wakker is mag deze weer naar huis. Per dier wordt gekeken of pijnstilling en/of antibiotica nodig is. Het kan zijn dat de misselijkheid nog niet helemaal over is. Het advies is dus ook bij thuiskomst kleine beetjes voer geven. Ook warm houden is belangrijk. Het is belangrijk dat er niet aan de wond gelikt wordt. Om dit te voorkomen is het mogelijk een kraag of romper te gebruiken. De hechtingen lossen vanzelf op. Vaak spreken we een controle af na bijvoorbeeld 10 dagen.

Mocht u een bultje bij uw huisdier constateren wacht dan vooral niet te lang met naar uw dierenarts gaan. Net als bij mensen geldt: hoe eerder de juiste diagnose gesteld is, des te eerder er een behandelplan opgesteld kan worden en er minder kans op uitzaaiing is en des te beter de verdere vooruitzichten zijn voor uw dier.