default

Alles over

Gezelschapsdieren

Gezondheid

Op deze pagina wordt onder andere advies over het vaccineren, het chippen, de voeding, het ontwormen en behandelingen voor het gebit van uw kat behandeld.

Als u op de één van de titels hieronder klikt verschijnt de desbetreffende informatie.

DSC00549.jpg

  • Vaccineren

    In de eerste weken van hun leven krijgen kittens afweerstoffen tegen ziekten binnen via de moedermelk. Vanaf een leeftijd tussen de 6 en de 16 weken dalen deze afweerstoffen en kan het kitten zelf weerstand gaan opbouwen door eigen antistoffen aan te maken. De vaccinatie bevat een verzwakt of dood stukje van een virus of bacterie, waarop het lichaam reageert door antistoffen aan te maken.

    Standaard wordt er in Nederland gevaccineerd tegen Kattenziekte en Niesziekte. Aanvullende vaccinaties zijn Chlamydia en Bordetella (neusenting niesziekte) en Rabies (hondsdolheid). Kittens worden voor het eerst ingeënt op 9 weken en deze vaccinatie wordt herhaald op 12 weken leeftijd. Eventueel kan de vaccinatie op een leeftijd van 16 weken nogmaals worden herhaald.
Op eenjarige leeftijd wordt weer standaard tegen Kattenziekte en Niesziekte gevaccineerd. Om de weerstand op peil te houden moet de enting daarna jaarlijks worden herhaald. Voor niesziekte is een jaarlijkse enting noodzakelijk. Voor kattenziekte volstaat eens in de drie jaar.

    Titeren

    Na de basisvaccinaties op 9, 12 (en eventueel 16) weken en eenjarige leeftijd kan er voor gekozen worden om te titeren. Bij titeren wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed getest. Op basis van de uitslag kan een vaccinatieadvies op maat gegeven worden.

    Bijwerkingen

    In de laatste tijd is er veel te doen rondom vaccinaties. Bijwerkingen van vaccinaties worden zelden gezien. De meest voorkomende bijwerking zijn zwelling op de vaccinatieplaats en een allergische reactie. Daarnaast komt bij katten Injection Site Sarcoma voor. Dit is een zeldzame, maar ernstige bijwerking waarbij een kwaadaardige tumor groeit op de plaats van vaccinatie. 

    De huidige vaccins zijn veilig, het is aan te raden om alle katten (dus ook binnen katten) jaarlijks preventief te vaccineren. Helaas zien wij nog regelmatig katten en kittens met Niesziekte (en heel soms Kattenziekte). Dit lijdt in veel gevallen tot chronische klachten of zelfs tot het overlijden van het dier.

  • Gebit

    Ongeveer 2 op de 3 katten heeft gebitsproblemen. Deze zijn pijnlijk en kunnen door middel van verspreiding van bacteriën ook tot problemen aan andere orgaansystemen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren. Twijfelt u of uw kat een gebitsprobleem heeft, u kunt bij de gebitsassistente op consult komen. 

    5 Stappenplan om vast te stellen of uw kat met gebitsproblemen kampt

    1. Heeft uw dier last van een slechte adem?
    Een onfrisse adem kan veroorzaakt worden door achtergebleven etensresten, maar dan is de geur ook snel weer weg. Is de slechte adem chronisch, dan kan dit het gevolg zijn van ontstoken tandvlees of kieswortels. Want: tandsteen en tandplak ruikt niet, stinkende adem komt door ontsteking!

    2. Eet uw dier slecht?
    Als uw huisdier slecht brokjes wil eten of met één kant kauwt, kan het zijn dat hij gebitsproblemen heeft. Hij zal dan namelijk proberen pijnlijke kiezen te ontzien.

    3. Heeft uw huisdier last van bruingele aanslag op tanden of kiezen?
    Eerst is er tandplak. Als dit niet weggehaald wordt door kauwen of poetsen, kan het tandsteen worden. Tandsteen is hard en bruin van kleur. Het begint vaak aan de bovenrand van de kiezen en (hoek) tanden tegen het tandvlees aan. Indien hier niks aan gedaan wordt, vormt zich meer tandplak en tandsteen. 

    4. Heeft uw dier last van ontstoken tandvlees?
    Ontstoken tandvlees is rood van kleur op plaatsen waar het aanhecht aan de tand. In sommige gevallen is er sprake van bloedingen of zelfs pus. Door de ontsteking gaan de kiezen en tanden naar verloop van tijd loszitten.

    5. Heeft u op één of meerdere vragen ja geantwoord adviseren wij langs te komen voor een gebitscontrole of een gebitsbehandeling.
    U kunt hiervoor een afspraak maken. 

  • Parasieten

    Vlooien

    Wij zien met enige regelmaat honden of katten met jeukklachten en/of haaruitval. In veel van deze gevallen wordt dit veroorzaakt door vlooien. Dat u de vlooien niet ziet, betekent helaas niet dat ze er niet zijn. Daarom is het ontvlooien van een huisdier erg belangrijk. De meeste middelen tegen vlooien dient u elke maand te geven. Ook bestaat er een pipet die drie maanden werkzaam is.

    Wormen

    Ontworming van huisdieren is erg belangrijk om het dier gezond te houden. Wij adviseren om een volwassen kat minimaal vier keer per jaar te ontwormen met een middel dat alle wormen aanpakt. Helaas doet niet ieder middel dit. Laat u vooraf dus goed informeren.

    Teken

    Wanneer het buiten weer wat warmer wordt, krijgen onze huisdieren ook weer last van teken. Een erg vervelend beestje dat ook erg schadelijk kan zijn voor uw huisdier. Ziet u een teek bij uw kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk en het liefst binnen 24 uur. Daarna dient u de plek waar de teek gezeten heeft goed in de gaten te houden. Wordt deze binnen drie weken na het verwijderen rood of krijgt de kat er last van? Dan kan het nodig zijn dat het dier een antibioticum krijgt. Hiervoor moet het dier wel door een dierenarts gezien zijn.

  • Voeding

    Wat is het beste voer voor mijn kat?

    Om uw kat gezond te houden is goed kattenvoer noodzakelijk. Maar hoe weet u welk kattenvoer u uw kat moet geven? De conditie van uw kat staat centraal in de keuze van het voer. Een drietal vragen die u uzelf kunt afvragen:

    • Hoe oud is mijn kat?
    • Heeft mijn kat allergieën of gezondheidsproblemen?
    • Wat voor soort voer wil ik mijn kat geven?

    De leeftijd van uw kat
    De leeftijd van uw kat is essentieel bij het kiezen van de juiste voeding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kittens, volwassen katten en senior katten. Een kitten moet nog groeien en heeft dus energierijk en licht verteerbaar voer nodig. Een senior kat moet juist kattenvoer hebben met minder, maar hoogwaardige eiwitten en met bestanddelen welke de gewrichten soepel houden.
     
    Allergieën en andere gezondheidsproblemen
    Net als mensen kunnen ook katten last hebben van allergieën, overgewicht of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze van het kattenvoer.

    Waaraan herkent u gezondheidsproblemen of allergieën bij uw kat?
    Gezondheidsproblemen of allergieën van uw kat zijn o.a. te herkennen aan:

    • Huid- of vachtproblemen
    • Braken
    • Zachte ontlasting
    • Vermageren of dikker worden
    • Plasproblemen

    Vermoedt u dat uw kat last heeft van een allergie of andere gezondheidsproblemen? Dan kunt u het beste langs uw dierenarts gaan. Vaak kunnen deze problemen worden opgelost met speciaal samengesteld kattenvoer.
     

    Soorten kattenvoer

    Wanneer we het hebben over kattenvoer wordt er onderscheid gemaakt tussen droogvoer en natvoer. Beide hebben voor- en nadelen.

    Droogvoer
    Droogvoer bevat minder vocht. Het is dan ook belangrijk dat de kat altijd toegang heeft tot vers water, zodat hij/zij voldoende kan drinken.

    Natvoer
    Natvoer bevat meer vocht, dit kan bevorderlijk zijn voor de nierfunctie van uw kat.

    Kattenvoer online bestellen

    Bij Dierenkliniek Vechtdal heeft u de mogelijkheid kattenvoer eenvoudig en snel online te bestellen. Het voer zal binnen 1-4 werkdagen geleverd worden.
    Heeft u vragen of twijfelt u over welk kattenvoer u nodig heeft? Vul dan het contactformulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

  • Chippen/paspoort

    In Nederland is het niet verplicht om uw kat te laten chippen. Het chippen van uw kat verhoogt echter wel de kans dat de kat weer thuiskomt na vermissing. Daarnaast kunnen aangereden of overleden dieren aan de hand van de chip worden geïdentificeerd.

    Als de kat naar het buitenland gaat is een chip samen met een Europees paspoort en Rabiës vaccinatie wel verplicht. De chip moet door uzelf of via een aanmeldingsformulier (van de dierenarts) worden geregistreerd om het chipnummer aan uw gegevens te koppelen.