Alles over
Uw Dier
Oververhitting bij de hond
Met zomerse temperaturen is een zonnesteek (ook wel hitteberoerte) een veel gezien en ernstig probleem. Lichaamstemperaturen boven de 41 graden Celcius en schade aan verschillende organen in het lichaam zijn veel voorkomend. Deze temperaturen kunnen ook lijden tot permanente hersenschade. Ruim 50% (!) van de honden met een hitteberoerte overlijdt. Daarom is preventie van erg groot belang! Niet alle tips die in de rondte gaan zijn even effectief of zelfs veilig. Daarom alle juiste info op deze pagina!
Wat is oververhitting precies?
Niet alleen honden die zich in de zon bevinden kunnen klinische verschijnselen van zonnesteek oplopen. Daarom spreken wij liever van een hitteberoerte. Een hond in een hete en vochtige omgeving kan de 'klassieke vorm' van hitteberoerte oplopen. Dat zware fysieke activiteit kan leiden tot de 'ontspanningsvorm' van hitteberoerte is niet bij iedereen bekend!
De stofwisseling van een dier produceert constant warmte. Een warme omgeving zorgt daarnaast voor opwarming van het lichaam van 'buitenaf'. Om de lichaamstemperatuur te controleren beschikt de hond over meerdere regulatiemechanismen. Een hitteberoerte treedt op als een hond niet meer in staat is zijn lichaamstemperatuur te controleren. Dit kan dus verschillende redenen hebben.
Verschijnselen van een hitteberoerte zijn; veel hijgen, een temperatuur van boven de 40˚C, plakkerige droge wangslijmvliezen en uitputtingsverschijnselen. Daarnaast kan het dier last hebben van een dronkemansgang, plotseling blind lijken, toevallen krijgen en zelfs in coma raken. | ||
Hoe voorkom ik oververhitting?
-
Slanke, fitte honden met een goede conditie zullen minder snel een hitteberoerte oplopen dan honden met overgewicht en minder uithoudingsvermogen. Daarom is het van belang dat uw hond op ideaal gewicht is en fysiek fit te houden/krijgen door regelmatige voldoende beweging.
-
Neem de hond in bescherming tegen zichzelf! Sommige honden beseffen zelf het risico van warm weer of een hitteberoerte niet. Hoe enthousiast uw hond op warme dagen ook is, u bepaalt als eigenaar wanneer er voldoende is gerend, gefietst of gespeeld
-
Verkort uitlaat sessies op warme momenten en compenseer deze op koelere momenten van de dag ('s ochtends vroeg en 's avonds laat)
-
Bied onbeperkt fris drinkwater aan
-
Uitdroging leidt ertoe dat meerdere mechanismes die ervoor zorgen dat een hond zijn/haar warmte kwijt kan raken niet meer goed functioneren. Zoals bijvoorbeeld verdamping. Honden hebben alleen zweetkliertjes bij hun voetzolen. Waar mensen warmte kwijt kunnen raken door te transpireren kan een hond dit niet. Door te hijgen zorgt de hond ervoor dat de lucht met hoge snelheid langs de vochtige slijmvliezen van de bek stroom. Doordat deze vocht vervolgens verdampt verliest de hond een groot deel van de warmte. Als de slijmvliezen droog zijn (bij een uitgedroogde hond) werkt dit niet meer. Het voorkomen van uitdroging is daarom essentieel in de preventie van een hitteberoerte. Doordat uw hond veel vocht kwijtraakt via het hijgen zal hij meer dorst hebben dan u gewend bent.
-
Laat uw hond op warme dagen niet in de auto achter! Binnen zeer korte tijd kan de temperatuur in de auto spectaculair oplopen. Bedenk goed dat ook schaduw gecreëerd door door een boom of huis slechts tijdelijk is, en dat een kort bezoek aan de supermarkt flink uit kan lopen.
-
Zorg dat uw hond altijd toegang heeft tot een goed geventileerde schaduwplek. Het plaatsen van een thermometer in het hok/ruimte geeft u een beter inzicht in de temperaturen op zomerse dagen.
Mijn hond heeft het te warm, wat nu?
Onderstaand een aantal belangrijke tips:
- Neem contact met ons op als u denkt dat uw hond een hitteberoerte heeft
Oververhitting wordt vaak onderschat. De hoge lichaamstemperatuur bij een hitteberoerte zorgt voor schade aan veel organen en kan uiteindelijk zelfs fataal aflopen. Wij kunnen beoordelen of behandelen nodig is en u van advies voorzien wat u thuis nog kunt doen. - Temperatuur uw hond
Een gewone thermometer van de drogist volstaat prima, u kunt het temperaturen van uw hond dragelijker maken voor uw hond door een druppeltje sla-olie op de thermometer te druppelen voor deze in wordt gebracht. De gemiddelde temperatuur van een hond ligt tussen de 38˚C en 39˚C. - Zet uw hond niet in een bad met ijswater!
Naast het feit dat dit heel pijnlijk is voor uw hond, heeft het niet het gewenste effect. Dit klinkt als een verkoelende maatregel, maar door de extreme kou knijpen alle bloedvaatjes in de huid samen waardoor de huid niet meer goed wordt doorbloed. De hond kan hierdoor zijn warmte juist niet meer kwijt. Verder zal de hond in dit ijzige water gaan rillen, waardoor nog meer lichaamswarmte wordt geproduceerd. - Door verdamping van water op de huid en uit de vacht wordt warmte aan het lichaam onttrokken en koelt een hond het beste af.
Zodra uw hond het te warm krijgt is het verstandig om de hond nat te maken met koel water. Hierna kunt u voor verdamping van het water zorgen door de hond voor een ventilator te zetten of de hond te föhnen (op koude stand). Het dier in één keer nat maken en vervolgens laten liggen is minder effectief. Dit komt doordat verdamping dan in veel mindere mate optreedt. Vergelijk het met als u zelf uit het water komt. Als het waait, krijgt u het veel sneller koud dan als het windstil is. Ook al is de buitentemperatuur gelijk! - Pas op dat u uw hond niet teveel laat afkoelen
Het gevaar bestaat dat u door uw enthousiasme door blijft gaan met koelen, waardoor oververhitting is omgeslagen in onderkoeling. Zodra de temperatuur van uw hond is gedaald naar 39,7˚C kunt u stoppen met de hond actief koelen.