default

Alles over

Uw Dier

Hond aanschaffen

Bij het aanschaffen van een pup of nieuwe hond komt veel kijken. Welk ras of geslacht past bij u als eigenaar? Wat zijn punten van aandacht tijdens de opvoeding en hoe voorkom ik bijtincidenten? Wat voor type hond past bij mijn woonsituatie? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen waar u mee kunt zitten in het proces van het aanschaffen van een nieuwe hond.

‘De hond is de beste vriend van de mens’ wordt van oudsher al gezegd. Geen wonder dus dat veel mensen een hond aanschaffen als aanvulling op het gezin. Natuurlijk wilt u een hond die bij u en uw gezinssituatie past, zodat u zoveel en zolang mogelijk plezier aan elkaar beleeft.

DSC00228.jpg

  • Keuze van het ras, welke hond past bij mij?

    Hoe mooi sommige rassen ook zijn, ga nooit zomaar op het uiterlijk van een hond af. En ook al komt u bepaalde rassen vaak tegen op straat, het is niet automatisch zo dat dit type hond dan ook bij u of uw gezin past. De ene hond is de andere niet en ieder ras is ontstaan vanuit een bepaald doel waarvoor dit type hond gefokt werd, die aanleg blijft dus aanwezig. Het is daarom erg belangrijk bij de keuze van een hond een duidelijk beeld te hebben van wat u van uw hond verwacht.

    Vraag uzelf bijvoorbeeld het volgende af:

    • Hoe bent u zelf en zijn uw eventuele huisgenoten van karakter?
    • Hoeveel ervaring heeft u met honden (opvoeding, training, kennis van hondengedrag)?
    • Hoeveel tijd heeft u om in (de opvoeding van) uw hond te steken?
    • Moet uw hond goed met kinderen om kunnen gaan?
    • Zoekt u een hond die waaks is? Wilt u een hond die veel beweging nodig heeft?
    • Wilt u een hond die van oorsprong voor bepaalde doeleinden gefokt is om een hondensport te gaan beoefenen?
    • Of zoekt u een hond die vooral gezellig bij u komt zitten?
    • En wat willen uw huisgenoten graag of juist absoluut niet?

    Kijk ook naar hoe u of uw eventuele huisgenoten van karakter zijn, hoe uw woonsituatie is en de mogelijkheden in uw woonomgeving.

    Hulpmiddelen

    Wij geven u een aantal hulpmiddelen bij het nagaan welke rassen of types in ieder geval niet bij u passen en welke eventueel geschikt zouden kunnen zijn:

    De website van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) bevat veel informatie over onder andere de aanschaf van een hond en problemen die kunnen ontstaan bij de verkeerde keuze. Bekijk bijvoorbeeld de volgende links:

    Literatuur:

    • ‘Toepoels Keuzegids. Welke hond past bij mij’, door Gwen Bailey


    Natuurlijk kunt u altijd bij ons of bij een goede hondenschool informeren welk type hond bij uw specifieke situatie zou kunnen passen.

  • Opvoeding en omgang: maak het uzelf makkelijk

    Nadat u een hond heeft aangeschaft moet het dier leren wat van hem/haar verwacht wordt. Kiest u voor een pup, realiseer u dan dat in een goede opvoeding veel tijd gaat zitten. Een investering die u dubbel-en-dwars terugverdient, wanneer u hierdoor het perfecte maatje voor uw gezin verkrijgt. Maar ook een volwassen viervoeter moet leren welk gedrag gewenst en wat ongewenst is.

    Een hondenlevenlang plezier, daar gaan we voor!
    Ons advies is in ieder geval met uw pup op puppybegeleiding te komen. Dit is een consult bij een van onze dierenartsassistentes. Uw hond leert hier gehoorzaam en met vertrouwen op de behandeltafel te staan en belangrijke handelingen toe te staan. U zult hier later veel gemak van hebben. Bovendien maakt het een lichamelijk onderzoek betrouwbaarder en kan het soms zelfs de kosten van een sedatie besparen.

    Verder adviseren wij een puppycursus bij een goede hondenschool te doen, zeker met een actieve hond. Ook al vindt u dat u genoeg ervaring heeft, uw nieuwe huisgenoot heeft dit nog niet. Kiest u hier niet voor vanwege de kosten, dan moet u zich misschien afvragen of de aanschaf van een huisdier op dit moment wel een goed idee is (er kan immers iets gebeuren waardoor u voor onverwachte kosten komt te staan).

  • Voorkom bijtincidenten

    De aanleiding voor dit onderwerp is het verhoogde aantal bijtincidenten waarmee wij de afgelopen tijd geconfronteerd worden. In al deze gevallen betrof het een hondenras wat van oorsprong als werkhond gefokt is, maar wat niet in de juiste situatie terecht gekomen is, met de nodige frustraties bij zowel eigenaar als hond tot gevolg. Zeker bij grote honden kan dit dan een gevaar opleveren voor u, uw gezin en uw omgeving.

    Wij hopen op deze manier mensen te helpen een bewustere keuze te laten maken voor een bepaald type hond, zodat u zoveel mogelijk plezier van uw trouwe viervoeter heeft!