Alles over
Uw Dier
Chirurgie
Het ondergaan van een operatie met de daarbij behorende narcose is een spannende gebeurtenis. Zowel voor uw hond als voor u. Met de informatie op deze pagina willen wij ervoor zorgen dat u weet dat u de operatie met een gerust hart tegemoet kan gaan.
-
Blaassteen verwijderen
Een hond kan door verschillende oorzaken blaaskristallen in de blaas krijgen. Deze kristallen kunnen zich tot stenen vormen. Oorzaken kunnen zijn:
- Te hoge of te lage pH-waarde
- Te geconcentreerde urine
- Voeding met te veel magnesium, fosfaat, calcium of eiwitten.
- Infectie van de urinebuis
- Leeftijd
- Ras
- Geslacht
Er bestaan verschillende soorten blaasgruis en -stenen die elk een verschillende behandeling behoeven. Daarom is het belangrijk dat de (verse) urine door de dierenarts wordt bekeken. Indien nodig maken wij een röntgenfoto van de blaas om te zien of er stenen zijn ontwikkeld. Deze stenen kan het dier niet uitplassen en zullen operatief verwijderd moeten worden. Vervolgens worden de stenen voor analyse opgestuurd zodat wij weten welk soort het is en welke behandeling hier op moet volgen.
-
Laparoscopische sterilisatie
Dierenkliniek Vechtdal kan uw teef (vrouwtjeshond) steriliseren middels een laparoscopische operatie. Er worden 3 kleine gaatjes in de buik van de hond gemaakt, waardoor een scoop (camera) en 2 tangen naar binnen gaan. De buik van de hond wordt opgeblazen met CO2, waardoor de eierstokken beter te vinden en te verwijderen zijn. De voordelen van de laparoscopische sterilisatie ten opzichte van de "gewone" sterilisatie zijn:
- De buik van de hond hoeft niet helemaal open gemaakt te worden, dus is het een minder grote ingreep.
- Het herstel van de hond zal sneller verlopen. Aangezien de wondjes heel klein zijn, zullen deze ook sneller helen.
- De kans dat de hond aan de wondjes zit, is heel klein. Een kraag of romper zal meestal niet nodig zijn.
- De operatiewonden zijn erg klein, waardoor er minder tot geen kans is op infectie. Daarom is het niet nodig om een antibioticum kuur mee te geven. Dit doen we bij een "gewone" sterilisatie wel.
Bij deze laparoscopische ingreep worden alleen de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft zitten. De eierstokken produceren de geslachtshormonen. Wanneer deze verwijderd zijn, dan staat de baarmoeder niet meer onder invloed van deze hormonen en zal vanzelf verschrompelen. De laparoscopische sterilisatie zal voornamelijk gedaan worden bij honden vanaf 15 kg. Bij honden die kleiner zijn is de wond op de "gewone" manier van steriliseren namelijk net zo groot als bij een laparoscopische sterilisatie. Voor meer informatie staat wij u graag te woord.
-
Castratie reu
Castreren van uw hond is mogelijk vanaf 6 maanden. Uw hond moet hiervoor onder narcose. Door een kleine huidsnede vóór de testikels (teelballen) worden deze buiten het lichaam gebracht. De zaadstrengen en bloedvaten worden met een draad afgebonden en doorgenomen. De testikels kunnen nu worden verwijderd. Hierna wordt de huid gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op. Na de operatie krijgt uw hond pijnstilling mee.
Het is belangrijk dat uw hond niet aan de hechtingen likt (een kap of een rompertje kan likken tegen gaan) en de eerste dagen rustig aan doet (lijnrust). Na enkele weken is uw hond ook onvruchtbaar, dit gebeurt dus niet direct. Ook gedrag veroorzaakt door hormonen verandert pas na enkele weken.
Er zijn diverse redenen om uw hond te laten castreren.
-
Gedrag
Bepaald gedrag kan veroorzaakt worden door mannelijk hormonen. U moet hier bijvoorbeeld denken aan dominantie naar andere reuen of paringsdrang/weglopen. Door de hormonen weg te halen zal het gedrag verminderen. Natuurlijk is er ook aangeleerd gedrag. Dit gedrag vermindert niet. Uw hond kan ook rustiger worden na castratie maar dit is niet altijd het geval. In sommige gevallen kan gedragstherapie helpen. -
Onvruchtbaarheid
Na het wegnemen van de testikels is uw hond na ongeveer 6 weken onvruchtbaar.
-
Gezondheid
Ontsteking van de voorhuid is een veel voorkomend probleem bij reuen. De hond likt er veel aan en kan af en toe een druppeltje gele uitvloeiing verliezen. Op latere leeftijd kan een reu prostaatproblemen, testikeltumoren en/of tumoren bij de anus ontwikkelen. Castratie kan dan om medische redenen nodig zijn.
Ook zijn er nadelen aan castratie.
-
Overgewicht
Na de castratie wordt de stofwisseling wat rustiger. Om deze reden kan een zelfde hoeveelheid voer en lichaamsbeweging toch leiden tot overgewicht. We raden dan ook aan wat minder te gaan voeren of over te stappen op een voer met een lager energiegehalte. -
Narcose
Voor de castratie moet uw hond onder narcose. Om eventuele risico’s zo klein mogelijk te houden gebruiken we de modernste en veiligste middelen. Hierdoor is narcose bij gezonde dieren veilig. -
Gezondheid
Tumoren van de prostaat komen iets meer voor bij gecastreerde reuen dan bij niet-gecastreerde reuen. -
Vacht
De vachtstructuur kan veranderen. Dit zien we vooral bij langharige honden. De vacht wordt dikker en krult iets meer.
Chemische castratie
Als u wilt weten of een castratie een positief effect op uw hond heeft of u wilt niet kiezen voor een onomkeerbare operatie dan is chemische castratie een mogelijkheid.We geven uw hond dan onderhuids een implantaat. Uit dit implantaat komt gedurende 6-12mnd een stof vrij die de testosteronproductie sterkt remt. Na 6 tot 9 weken is de reu onvruchtbaar. Het implantaat lost vanzelf op en hoeft dus niet meer verwijderd te worden.
-