default

Alles over

Uw Dier

Checks

Dierenkliniek Vechtdal kan verschillende checks bij uw kat doen. Deze worden gedaan door de dierenartsassistenten. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via 0523 266 066. Onder deze checks en begeleidingen verstaan we arthrosebegeleiding, afvalbegeleiding en de seniorencheck.

Uw kat laten afvallen kan behoorlijk lastig zijn, middels de afvalbegeleiding willen wij u daar graag in ondersteunen.

Als er door de dierenarts arthrose bij uw kat wordt vastgesteld kunt u arthrosebegeleiding volgen. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten. Arthrose is een aandoening die niet te verhelpen, maar wel te verlichten/vertragen is. Voor al uw vragen kunt u terecht bij de assistente van de arthrosebegeleiding.

Indien uw kat al op leeftijd is kunt u de seniorencheck doen. Sommige dieren zijn goed in het verbergen van gebreken. Het kan aan te raden zijn om iets verder te kijken en een bloedonderzoek te doen om te kijken hoe het ervoor staat met de nieren, de lever en het suikergehalte.

 • Afvalbegeleiding

  In Nederland leven bijna 3 miljoen katten. Naar schatting is maar liefst 35% van de huisdieren te dik. Helaas begint dit percentage de laatste jaren te stijgen. Overgewicht kan vervelende kwalen met zich meebrengen zoals suikerziekte, gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen en hartproblemen. Overgewicht wordt veroorzaakt door een disbalans in de energieopname en het energieverbruik.

  Wij bieden een gewichtsprogramma aan, hierbij begeleiden wij u met het gewichtsmanagement van uw kat. Dit houdt in dat er samen met de dierenartsassistente wordt bepaald welk gezond gewicht bij uw huisdier past en welke hoeveelheid voeding daarbij past. Eventueel kan een andere voeding hierin ondersteuning bieden. Er kunnen gratis weegmomenten ingepland worden om het afvalproces zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Dit zal in het begin om de 3 weken zijn. Is het afvalproces eenmaal in gang gezet doen wij dit elke 2 maanden. Voor het maken van een afspraak kunt u het beste telefonisch contact opnemen via 0523 266 066.

 • Arthrosebegeleiding

  Arthrose is een vorm van slijtage van het gewrichtskraakbeen. Hierdoor ontstaan bewegingsproblemen, ontstekingen en pijn. Vaak zien we dit bij oudere katten, maar dit is ook zeker niet onbekend bij jongere katten. In het arthroseconsult dat we aanbieden kunnen wij u begeleiden in de juiste vorm van beweging, voedingsadvies, voedingsconditie en eventueel gebruik van pijnstilling. Deze factoren spelen mee bij het welzijn van de kat met arthrose.

 • Seniorencheck

  Als een dier ouder wordt kunnen er allerlei ouderdomskwaaltjes de kop op steken. Dit geldt natuurlijk niet voor ieder dier, maar wel voor een heel aantal. Sommige huisdieren kunnen hun kwaaltjes goed verborgen houden, vooral katten zijn hier goed in.

  Wanneer is uw huisdier senior?

  Bij een kat is het per ras verschillend, maar gemiddeld genomen noemen we deze op een leeftijd van 9 tot 10 jaar senior. In de spreekkamer of aan de telefoon horen wij baasjes vaak zeggen: "hij begint nu echt oud te worden". In de realiteit zijn er maar weinig dieren echt "op". Vaak lijden deze dieren aan een aandoening. Om deze zo vroeg mogelijk op te sporen bieden wij een seniorencheck aan.

  Wat houdt de seniorencheck in? Wij bieden u de mogelijkheid om uw senior kat te laten checken bij één van onze assistentes. Hiervoor kunt u een afspraak maken zodat er voldoende tijd is om uw huisdier goed te bekijken en indien nodig al uw vragen rustig te kunnen beantwoorden. Bij deze check zullen wij het gehele dier bekijken, denk hierbij aan:

  • Oren (oorsmeer/oormijt)
  • Ogen (ontstekingen)
  • Gebit (tandsteen/ontstekingen)
  • Gewicht

  Ook zullen we een aantal dingen bespreken, denk hierbij aan:

  • Mobiliteit (Moeite met lopen, springen uit de auto, opstaan)
  • Uithoudingsvermogen
  • Water- en voedselopname
  • Gedrag (onzekerder)
  • Zindelijkheid (vaker plassen, "ongelukjes")
  • Eetlust, wateropname

  Bloedonderzoek

  We kunnen helaas van buitenaf niet in het dier kijken, maar middels een bloedonderzoek kunnen we toch op een simpele manier kijken hoe het met het dier gesteld is. Wanneer een dier ouder wordt, kan het zijn dat sommige organen wat minder goed gaan werken. Het bloedonderzoek dat wij zullen uitvoeren, geeft een goed algemeen beeld van de werking van deze organen. We kunnen met deze test onder andere kijken of het dier suikerziekte heeft en hoe de nier- en leverfunctie is.