rodent

Alles over

Knaagdieren

Castratie & sterilisatie

Tenzij u konijnen wil fokken, is het ten zeerste aan te bevelen om zowel mannetjes (rammelaar) als vrouwtjes (voedsters) te laten steriliseren / castreren.

Wanneer u een rammelaar (man) en een voedster (vrouw) bij elkaar neerzet kunt u meerdere keren per jaar een nest jongen verwachten. Dit kan voorkomen worden door een rammelaar te laten castreren en/of de voedster te laten steriliseren. Houdt er rekening mee dat een rammelaar zich al vanaf (ongeveer) 5 maanden leeftijd kan voortplanten. Bepaalde konijnen zijn zelfs nog vroeger. Het is dus aan te raden mannetjes en vrouwtjes al vanaf 3 maanden leeftijd gescheiden te houden.

Castreren en steriliseren is mogelijk als de konijnen ongeveer 6 maanden oud zijn, dit kunt u het beste overleggen met uw dierenarts. Als een rammelaar gecastreerd is, moet hij nog minstens twee weken van het vrouwtje gescheiden blijven, tenzij het vrouwelijke konijn gesteriliseerd is. Dit is omdat hij tot die tijd nog vruchtbaar kan zijn. Narcose brengt uiteraard wel altijd een bepaald risico met zich mee, maar konijnen herstellen over het algemeen erg snel na de operatie.

Het is verstandig om een vrouwtje te laten steriliseren. Behalve ongewenste nestjes voorkomt dit ook op latere leeftijd veel voorkomende ernstige gezondheidsproblemen zoals baarmoederontsteking en bepaalde tumoren. De leeftijdsverwachting van een gesteriliseerd konijn ligt hoger dan die van een ongeholpen konijn.