
Alles over
Gezelschapsdieren
Diagnostiek
Echografie
![]() |
HD-ED onderzoek
Elleboogdysplasie en Heupdysplasie zijn afwijkingen in de gewrichten. Voor veel rashonden is het verplicht dat de honden hier op worden getest. Ook bij niet officiële rashonden kan het verstandig zijn de honden hierop te laten controleren voor dat men met deze hond gaat fokken. Door middel van röntgenfoto’s worden deze gewrichten bekeken en beoordeeld door de Raad van Beheer. Indien u zelf wilt weten hoe deze gewrichten eruit zien, kan de dierenarts van onze dierenkliniek de röntgenfoto’s beoordelen.
Indien u met een rashond wilt gaan fokken, zijn hier een aantal regels aan verbonden. Bij het ene ras is het alleen nodig dat de heupen worden gecontroleerd en bij het andere ras ook de ellebogen. Per ras is het verschillend vanaf welke leeftijd deze foto’s gemaakt mogen worden. Wij kunnen u hierbij adviseren. Op de website houdenvanhonden.nl kunt u hier ook meer informatie over vinden. Wij beschikken over een digitaal röntgenapparaat waardoor het maken van deze röntgenfoto’s niet veel tijd in beslag neemt. In bepaalde gevallen is het zelfs niet nodig de hond te sederen.
Indien u een afspraak heeft voor het maken van de röntgenfoto’s, kunt u het beste de eigendoms- en stamboompapieren meenemen. Nadat de foto’s zijn gemaakt, sturen wij deze op naar de raad van beheer. De eigenaar krijgt hiervan een factuur thuis, na betaling hiervan worden de röntgenfoto’s beoordeeld.
Beoordelingsuitslagen:
- ED vrij / niet vrij
- HD A: Geen aanwijzingen voor heupdysplasie
- HD B: Bijna normale heupgewrichten
- HD C: Lichte vorm van dysplasie
- HD D: Heupdysplasie
- HD E: Ernstige vorm van dysplasie
Progesteron
Om u zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de loopsheid van uw teef, maken wij gebruik van de progesterontest die wij uitvoeren met de Skyla. Met deze test meten we nauwkeurig het progesterongehalte in het bloed, zodat we het optimale moment voor de dekking kunnen bepalen. Meestal starten we rond de 8e of 9e dag van de loopsheid met de eerste test. Op basis van de uitslag adviseren wij of verdere testen nodig zijn of dat het juiste moment voor de dekking is aangebroken.
Inzicht in de voortplanting bij honden blijft zich ontwikkelen. Tegenwoordig wordt het ideale dektijdstip vaker bepaald op basis van de eisprong (bij progesteronwaarden tussen 4 en 6) dan puur op een vaste waarde. Waar eerder rond een waarde van 10 werd geadviseerd te dekken, kijken we nu meer naar het verloop van de progesteronstijging.
Na de eisprong duurt het ongeveer 48 uur voordat de eicellen rijp zijn. Vaak komt dit overeen met een progesteronwaarde rond de 10, maar sommige teven stijgen sneller. Zolang de dekking binnen 48 uur na de eisprong plaatsvindt, is de kans op succes groot.