Alles over
Uw Dier
Checks
U kunt bij Dierenkliniek Vechtdal terecht voor verschillende soorten checks en begeleidingen. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld adviseren over afvalbegeleiding, arthrose en nog meer!
-
Afvalbegeleiding
In Nederland leven bijna 2 miljoen honden. Naar schatting is maar liefst 35% van de huisdieren te dik. Helaas begint dit percentage de laatste jaren te stijgen. Overgewicht kan vervelende kwalen met zich meebrengen zoals suikerziekte, gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen en hartproblemen. Overgewicht wordt veroorzaakt door een disbalans in de energieopname en het energieverbruik.
Wij bieden een gewichtsprogramma aan, hierbij helpen wij u met het afvallen van uw hond.
Dit houdt in dat er samen met de dierenartsassistente wordt bepaald welk gezond gewicht bij uw huisdier past en welke hoeveelheid voeding daarbij past. Eventueel kan een andere voeding hierin ondersteuning bieden. Er kunnen gratis weegmomenten ingepland worden om het afvalproces zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Dit zal in het begin om de 3 weken zijn. Is het afvalproces eenmaal in gang gezet doen wij dit elke 2 maanden. Voor het maken van een afspraak kunt u het beste telefonisch contact opnemen via 0523 266 066.
-
Arthrosebegeleiding
Arthrose is een vorm van slijtage van het gewrichtskraakbeen. Hierdoor ontstaan bewegingsproblemen, ontstekingen en pijn.
Vaak zien we dit bij de oudere hond, maar dit is ook zeker niet onbekend bij jongere honden. In het arthroseconsult dat we aanbieden in onze dierenkliniek kunnen wij helpen met de begeleiding van de juiste vorm van beweging, voedingsadvies, voedingsconditie en eventueel het gebruik van pijnstilling. Deze factoren spelen mee bij het welzijn van de hond met arthrose.
-
Puppybegeleiding
Het is natuurlijk geweldig zo'n vrolijk dartelende pup om u heen. Maar vooral de eerste weken en maanden heeft u waarschijnlijk een hoop vragen over bijvoorbeeld de verzorging en opvoeding van de nieuwkomer. Daarom is het mogelijk om u aan te melden voor puppybegeleiding. Deze puppybegeleiding wordt gedaan door de dierenartsassistente.
Samen met u controleren wij doorgaans één keer per maand of alles in orde is en kunnen we tevens uw vragen beantwoorden. Wat doen we en waarom doen we dit?
- We kijken o.a. naar de groei, ogen, oren, gebit en de huid.
- Samen met u oefenen we om in de oren en het bekje te kijken. Ook leren we de pup om rustig op tafel te liggen.
- Op deze manier wordt de pup geleerd dat het niet eng is om bij ons langs te komen.
Na een paar keer weten de pups dat ze aandacht krijgen en willen ze graag op tafel.
- Door eens per maand de pup na te kijken worden eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekt.
- Vooral bij grote hondenrassen is het belangrijk dat de honden niet te snel groeien. Dit kunnen we zo goed begeleiden.
- We nemen ruim de tijd zodat er ruimte is voor het bespreken van allerlei onderwerpen zoals: vaccineren, ontwormen, ontvlooien, voeding, castratie/sterilisatie.
-
Seniorencheck
Als een dier ouder wordt kunnen er allerlei ouderdomskwaaltjes de kop op steken. Dit geldt natuurlijk niet voor ieder dier, maar wel voor een heel aantal. Sommige huisdieren kunnen hun kwaaltjes goed verborgen houden.
Wanneer is uw huisdier senior?
Over het algemeen worden grote hondenrassen minder oud en zullen ze dus ook op jongere leeftijd (6 à 7 jaar) senior genoemd worden. Kleinere hondenrassen worden over het algemeen ouder en zijn dus op 8 à 9 jarige leeftijd senior. In de spreekkamer of aan de telefoon horen wij baasjes vaak zeggen: "hij begint nu echt oud te worden". In de realiteit zijn er maar weinig dieren echt "op". Vaak lijden deze dieren aan een aandoening. Om deze zo vroeg mogelijk op te sporen bieden wij een seniorencheck aan.
Wat houdt de seniorencheck in? Wij bieden u de mogelijkheid om uw senior hond te laten checken bij één van onze assistentes. Hiervoor kunt u een afspraak maken zodat er voldoende tijd is om uw huisdier goed te bekijken en indien nodig al uw vragen rustig te kunnen beantwoorden. Bij deze check zullen wij het gehele dier bekijken, denk hierbij aan:
- Oren (oorsmeer/oormijt)
- Ogen (ontstekingen)
- Gebit (tandsteen/ontstekingen)
- Gewicht
Ook zullen we een aantal dingen bespreken, denk hierbij aan:
- Mobiliteit (Moeite met lopen, springen uit de auto, opstaan)
- Uithoudingsvermogen
- Water- en voedselopname
- Gedrag (onzekerder)
- Zindelijkheid (vaker plassen, "ongelukjes")
- Bloedonderzoek
We kunnen helaas van buitenaf niet in het dier kijken, maar middels een bloedonderzoek kunnen we toch op een simpele manier kijken hoe het met het dier gesteld is. Wanneer een dier ouder wordt, kan het zijn dat sommige organen wat minder goed gaan werken. Het bloedonderzoek dat wij zullen uitvoeren, geeft een goed algemeen beeld van de werking van deze organen. We kunnen met deze test onder andere kijken of het dier suikerziekte heeft en hoe de nier- en leverfunctie is.