default

Alles over

Uw Dier

Titeren, wat kan wel en wat niet?

Er komen steeds meer mensen die het wel belangrijk vinden dat hun hond goed beschermd is voor verschillende virusziekten, maar die niet zomaar willen inenten als dat niet nodig is. Dit "vaccineren op maat" is goed mogelijk met behulp van de Vaccicheck® titerbepaling. Op onze kliniek bieden wij deze ook aan. Een van onze dierenartsen staat ook op de titerlijst hiervoor, wat aangeeft dat we bekwaam zijn in afname, uitvoering test én interpretatie hiervan.

Titeren is een mooie methode om te bekijken of een hond nog genoeg antistoffen in zijn bloed heeft voor enkele virusziekten: Parvo, Distemper (Hondenziekte) of Hepatitis (Leverontsteking).
Let op: je kunt niet voor alle ziektes titeren! De ziekte van Weil kan niet getiterd worden, de bescherming tegen deze ziekte moet op peil worden gehouden met een jaarlijkse vaccinatie. Dit geldt ook voor de besmettelijke hondenhoest.

Er is maar een hele kleine hoeveelheid bloed nodig om een test op te doen. De meeste honden vinden het geen probleem om dat af te laten nemen. De uitvoering van de test duurt ongeveer een half uur.

Titeren kan al gedaan worden op jonge leeftijd, bij pups vanaf 6 weken leeftijd kan bloed afgenomen worden om het optimale moment te vinden waarop ze ingeënt kunnen worden. Dan volstaat vaak 1 enkele inenting tegen Parvo, Distemper en Hepatitis. Een pup krijgt namelijk afweerstoffen via de moederhond binnen. Deze afweerstoffen gaan na enkele weken dalen waardoor de pup weer vatbaar wordt voor de virusziekten. De enting van een pup slaat pas aan als er geen afweerstoffen van de moederhond meer in het bloed zitten. Dit kun je meten met een titerbepaling.

Ook een volwassen hond kun je titeren. Op ieder gewenst moment kun je hiermee beginnen. Op basis van de uitslag kunnen we voor een bepaalde tijd de vaccinatie aftekenen, maar maximaal voor 3 jaar. Daarna kunnen we weer een titerbepaling doen. Als te zien is dat de bescherming is afgenomen kunnen we voor deze ziekte(s) inenten. Helaas zijn niet alle entingen los verkrijgbaar, dus het is (nog) niet mogelijk om helemaal op maat te enten. Toch is het al een mooie oplossing om bijvoorbeeld honden die niet goed op entingen reageren, honden met auto-immuun ziekten en allergieën zo min mogelijk te belasten met vaccinaties. Daarnaast weet je na een titerbepaling zeker of een enting nog goed werkt danwel of een enting goed is aangeslagen en je hond dus beschermd is!

Geïnteresseerd geraakt in een titerbepaling of heeft u nog vragen? Neem dan contact ons op via 0523-266066.