default

Alles over

Uw Dier

Verblijf

Konijnen leven niet graag alleen. Daarom is het het beste om minstens twee konijnen samen te houden een hok dat groot genoeg is. Hierbij is de combinatie van een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) meestal het beste. Indien u geen jonge konijntjes erbij wilt is het slim snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij zich voortplanten. Ons advies hierin is om ze beide te castreren/steriliseren, maar in ieder geval het mannetje.

Als u twee konijnen heeft van hetzelfde geslacht is de kans erg groot dat zij gaan vechten wanneer zij volwassen worden. Dit komt door de hormonen. Wanneer zij wel gecastreerd of gesteriliseerd zijn is die kans iets minder. Het is dan wel belangrijk dat ze met elkaar zijn opgegroeid. Zet vreemde konijnen nooit zomaar bij elkaar, maar laat ze voorzichtig in meerdere fases met elkaar kennis maken op neutraal terrein.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Als u ze buiten wilt plaatsen adviseren wij een grote ren aan het hok te plaatsen. Hierbij is het ook belangrijk dat een deel van het hok afgesloten moet zijn. Dit wil zeggen dat het water- en winddicht is zodat het als nachthok en schuilhok kan dienen tegen weersomstandigheden. Plaats het hok zo dat er voldoende schaduw is in de zomer en geen sprake van tocht in de winter.

Temperatuurschommelingen zijn erg slecht voor konijnen. Daarom is het onverstandig een konijn wat normaliter buiten staat, in de winter naar binnen te halen. Als u uw konijnen buiten wilt laten leven, kunt u het beste beginnen hen in de zomer buiten te zetten. Als ze het buiten gewend zijn ontwikkelen ze een wintervacht. Hiermee kunnen ze temperaturen onder het vriespunt weerstaan. Belangrijke noot hierbij is dat zij zich wel warm moeten kunnen ingraven in een laag stro.

 • Hokken & het formaat

  Buitenhok

  De grootte van het buitenhok hangt af van de grootte van de konijnen en het aantal. Een richtlijn hiervoor is dat twee dwergkonijnen een hok van 150cm bij 60cm nodig hebben. De vuistregel is dat een konijn in zijn hok moet kunnen lopen en op zijn achterpoten moet kunnen staan. De ren zou vrij toegankelijk moeten zijn zodat de konijnen kunnen kiezen waar zij willen zijn. Voor twee kleine konijnen zou de ren ongeveer 3 à 4m2 moeten zijn. Voor twee grotere konijnen (>5 kg) zou het hok ongeveer 200cm bij 80cm moeten zijn en een ren van minstens 5m2.

  Binnenhok

  Voor konijnen die binnen worden gehouden gelden de volgende richtlijnen. Voor twee dwergkonijnen is een hok van 150cm bij 80cm geschikt. Twee konijnen van 2 kilo hebben minstens een hok van 200cm bij 80cm nodig.

  Voor konijnen tussen de 2,5kg en 5kg moet u rekenen op ongeveer 0,3m2/kg lichaamsgewicht. Konijnen die meer dan 5kg wegen hebben gemiddeld 0,25m2 nodig per kg aan lichaamsgewicht. Twee Vlaamse reuzen van 7,5kg hebben dan bijvoorbeeld een hok van 100 cm bij 375 cm nodig.

  Vaak is het voor grote konijnen erg moeilijk en soms zelfs onmogelijk om de binnenhokken in het juiste formaat te halen. Een goede oplossing hiervoor is om aan het hok een vaste ren te maken en het deurtje uit het hok te halen, zodat de konijnen er in en uit kunnen wanneer zij dat willen.

  Het is belangrijk dat een binnenhok niet op de tocht, in de zon of bij een verwarmingsbron staat. Konijnen wilen graag ergens in of onder zitten. Dit geeft ze een veilig gevoel. Bied hen daarom een plek om zich in terug te trekken, zoals een kartonnendoos of dek een deel van de bovenkant van de binnenkooi af. In de ren kunt u schuilhokjes plaatsen.

 • Geef uw konijnen voldoende beweging

  Beweging

  Om de konijnen voldoende te laten bewegen is het van belang dat zij een paar uur uit hun hok (en ren) gelaten worden. Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen zal met overgewicht, ondermaatse spieropbouw en meer darmproblemen kampen. 

  Let wel dat uw huis zo veilig mogelijk is, werk elektriciteitskabels weg in goten en bepaalde planten zoals de Ficus, Dracaena en de Aloe Vera moeten buiten bereik van de konijnen staan.

   

 • Uw konijn zindelijk

  Konijnen zijn erg schone dieren, ze doen hun behoefte graag in een vaste hoek in het hok. In deze hoek kunt u extra bodembedekking op de bodem leggen. Wat misschien makkelijker is, is om in deze hoek een speciale hoekbak of onderkant van een kattenbak neer te zetten.

  Als u de keutels van de konijnen steeds in deze bak legt, kunt u de konijnen vaak leren om deze bak als toilet te gebruiken. Op deze manier kunt u uw konijnen als het ware zindelijk maken. Dit kan zowel buitenshuis als binnenshuis.