default

Alles over

Uw Dier

Verblijf

Konijnen leven niet graag alleen. Daarom is het het beste om minstens twee konijnen samen te houden een hok dat groot genoeg is. Hierbij is de combinatie van een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) meestal het beste. Indien u geen jonge konijntjes erbij wilt is het slim snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij zich voortplanten. Ons advies hierin is om ze beide te castreren/steriliseren, maar in ieder geval het mannetje.

Als u twee konijnen heeft van hetzelfde geslacht is de kans erg groot dat zij gaan vechten wanneer zij volwassen worden. Dit komt door de hormonen. Wanneer zij wel gecastreerd of gesteriliseerd zijn is die kans iets minder. Het is dan wel belangrijk dat ze met elkaar zijn opgegroeid. Zet vreemde konijnen nooit zomaar bij elkaar, maar laat ze voorzichtig in meerdere fases met elkaar kennis maken op neutraal terrein.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Als u ze buiten wilt plaatsen adviseren wij een grote ren aan het hok te plaatsen. Hierbij is het ook belangrijk dat een deel van het hok afgesloten moet zijn. Dit wil zeggen dat het water- en winddicht is zodat het als nachthok en schuilhok kan dienen tegen weersomstandigheden. Plaats het hok zo dat er voldoende schaduw is in de zomer en geen sprake van tocht in de winter.

Temperatuurschommelingen zijn erg slecht voor konijnen. Daarom is het onverstandig een konijn wat normaliter buiten staat, in de winter naar binnen te halen. Als u uw konijnen buiten wilt laten leven, kunt u het beste beginnen hen in de zomer buiten te zetten. Als ze het buiten gewend zijn ontwikkelen ze een wintervacht. Hiermee kunnen ze temperaturen onder het vriespunt weerstaan. Belangrijke noot hierbij is dat zij zich wel warm moeten kunnen ingraven in een laag stro.

 • Hokken & het formaat

  Bewegen houdt je konijn gezond, dus zorg voor voldoende ruimte. Een konijn moet tenminste 3 tot 4 hoppen kunnen maken, languit kunnen liggen en rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Voor 2 kleine konijnen heb je al een hok nodig van 150 x 60 x 60 cm. Hoe groter het ras, hoe meer ruimte er nodig is! Maar alleen een hok is niet voldoende, want konijnen moeten ook kunnen rennen, springen en graven. Zorg daarom voor een ren waarin ze voldoende kunnen bewegen.

  Enkele tips voor een goed hok voor jouw konijn op een rijtje:

  • Voor kleine konijnen kun je ook een hok met etages gebruiken. Echter, voor oude konijnen en konijnen vanaf 5 kilo zijn etages niet geschikt.
  • Creëer een droog, warm en donker nachthok waarin konijnen zich veilig kunnen terugtrekken.
  • Bescherm buitenkonijnen tegen weersinvloeden. Plaats een konijnenhok nooit in de felle zon of op de tocht en waarborg een goede isolatie. Zorg voor een ruim overstekend dak, waar de regen vanaf stroomt.
  • Leg knaagmateriaal in het hok, zodat konijnen hun tanden kunnen slijpen.
  • Plaats voerbakken en drinkflessen op een vaste plek in het hok.
  • Maak een speciaal konijnentoilet in de hoek van het hok. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken. Konijnen zijn erg schoon en zelfs zindelijk te maken!
  • Kies voor een goed isolerende bodembedekker. Hout- of strokorrels zijn bruikbaar als onderlaag, stro en hooi zijn geschikt als bovenlaag. Hennepvezels zijn eveneens goede, zachte bodembedekkers.
  • Voorkom scherpe randen of voorwerpen in het hok. Daar kunnen konijnen zich aan bezeren. Houd snoeren, kabels en giftige planten uit de buurt van binnenkonijnen.
  • Maak het hok minimaal een keer per week schoon met veilige schoonmaakmiddelen, zoals azijn, groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor dierenhokken. Een metalen of kunststof mestlade is goed schoon te houden.
  • Behandel een houten konijnenhok altijd met beits of verf op waterbasis; géén terpentinebasis! Let op dat konijnen zich aan de onderkant van het hok niet uit kunnen graven!

   

 • Geef uw konijnen voldoende beweging

  Beweging

  Om de konijnen voldoende te laten bewegen is het van belang dat zij een paar uur uit hun hok (en ren) gelaten worden. Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen zal met overgewicht, ondermaatse spieropbouw en meer darmproblemen kampen. 

  Let wel dat uw huis zo veilig mogelijk is, werk elektriciteitskabels weg in goten en bepaalde planten zoals de Ficus, Dracaena en de Aloe Vera moeten buiten bereik van de konijnen staan.

   

 • Uw konijn zindelijk

  Konijnen zijn erg schone dieren, ze doen hun behoefte graag in een vaste hoek in het hok. In deze hoek kunt u extra bodembedekking op de bodem leggen. Wat misschien makkelijker is, is om in deze hoek een speciale hoekbak of onderkant van een kattenbak neer te zetten.

  Als u de keutels van de konijnen steeds in deze bak legt, kunt u de konijnen vaak leren om deze bak als toilet te gebruiken. Op deze manier kunt u uw konijnen als het ware zindelijk maken. Dit kan zowel buitenshuis als binnenshuis.