Alles over
Uw Dier
Chirurgie
Het ondergaan van een operatie met de daarbij behorende narcose is een spannende gebeurtenis. Zowel voor uw kat als voor u. Met de informatie op deze pagina willen wij ervoor zorgen dat u weet dat u de operatie met een gerust hart tegemoet kan gaan.
-
Castreren/steriliseren
Sterilisatie
Ongeveer 6 maanden oud en je lieve onschuldige poes houdt van de een op de andere dag niet meer op met miauwen? Ze loopt zoekend rond en lijkt wel verliefd op je schoenen. Er lopen steeds meer katers buiten rond het huis. Dan kan het wel eens zover zijn... ze is krols.
Normaal zijn katten die buiten komen van voorjaar tot herfst regelmatig krols. Gemiddeld elke 3 weken, maar er kan ook wel twee maanden tussen twee krolsheden in zitten; dit verschilt per kat. De krolsheid duurt 7 tot 12 dagen. De poes wordt zelf niet ongelukkig van de krolsheid, maar voor eigenaren kan een krolse poes knap vervelend zijn.
Als u dit gedrag vermoeiend vindt en niet op een nestje kittens zit te wachten, heeft u een aantal mogelijkheden:- u kunt de poezenpil geven 1x per week, hier zit als nadeel aan dat ze op latere leeftijd last kan krijgen van melkkliertumoren.
- u kunt u poes laten steriliseren met als voordeel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Officieel heet het helpen van de poes castreren maar in de volksmond kennen wij dit als steriliseren. Hierna kan ze geen jongen meer krijgen.
-
Blaasgruis & blaassteen
Kristalvorming in de blaas noemen we blaasgruis. Dit is een ziekte die erg vaak voor komt bij katten. Dit kan je vergelijken met microscopisch klein zand in de blaas. Deze kristallen kunnen zich uiteindelijk tot stenen vormen.
Bij katten zien we twee verschillende soorten blaasgruis en blaasstenen. Namelijk Struviet en Oxalaat. Wanneer er alleen sprake is van blaasgruis kan dit vaak opgelost worden met een speciaal dieet. Als de kristallen zich tot stenen hebben gevormd is de kans groot dat deze operatief verwijderd moeten worden. Een kat kan door verschillende oorzaken kristallen in de blaas krijgen. Oorzaken kunnen zijn:
- Een te hoge of te lage pH-waarde
- Te geconcentreerde urine
- Voeding met te veel magnesium, fosfaat, calcium of eiwitten.
- Infectie van de urinewegen
Waar nodig maken wij een röntgenfoto van de blaas om te zien of er stenen zijn gevormd. Deze stenen kan de kat niet uitplassen en zullen operatief verwijderd moeten worden. Vervolgens worden de stenen voor analyse opgestuurd, zodat wij weten welk soort het is en welke behandeling hier op volgt.
Door middel van speciale voeding van Specific kan blaasgruis op worden gelost en kan herhaling worden voorkomen. Wilt u hier meer informatie over, dan kunt altijd contact met ons opnemen.