default

Alles over

Uw Dier

Maand van Mobiliteit

April staat in het teken van mobiliteit en beweging. Gedurende deze maand willen wij u van informatie voorzien over dit onderwerp.

Gezonde gewrichten en welzijn

Of uw hond of kat een fijn leven heeft en zichzelf goed voelt, hangt in grote mate samen met het vermogen mobiel te zijn, oftewel: gezonde, sterke gewrichten hebben. Veel honden en katten ouder dan 5-6 jaar lijden aan artrose en vanwege pijnlijke gewrichten worden ze minder actief en ze liggen en slapen meer. Honden kunnen kreupel gaan lopen en katten springen minder, verzorgen hun vacht minder goed en kunnen bijvoorbeeld afwijkend plasgedrag vertonen. 

Gewrichtspijn wordt vaak over het hoofd gezien, omdat de symptomen subtiel zijn en langzaam erger worden naarmate het dier ouder wordt. Deze dieren kunnen geholpen worden met een medische behandeling, maar u kunt nog meer doen! Hieronder kunt u lezen wat u kunt doen.

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen van een gewricht. Dit komt vaak voor in een heup-, knie-, of ellebooggewricht en leidt tot pijn, zwelling en dus ook afbraak van het kraakbeen. Medicijnen en voeding leveren een positieve bijdrage aan de gewrichtsfunctie en helpen uw hond of kat mobieler te krijgen.

Voeding

Het geven van een speciaal dieet dat de gewrichtsfunctie en een ideaal lichaamsgewicht ondersteunt kan enorm helpen. Er zijn van meerdere merken 'gewrichtsdiëten' beshcikbaar, hieronder vindt u een aantal bestanddelen van de Specific Joint Support voeding en welk nut dit bestanddeel heeft:

  • Hoog gehalte aan omega-3 vetzuren uit visolie voor het behoud van gezonde gewrichten
  • Bevat glucosamine en chrondoïtine: natuurlijke componenten die de vorming van gezond kraakbeen bevorderen
  • Verlaagd caloriegehalte en toegevoegd L-carnitine voor een optimaal lichaamsgewicht
  • Bevat antioxidanten en mangaan voor behoud van het gewrichtskraakbeen
  • Vezels (psyllium husk in de hondenvoeding) om de spijsvertering te bevorderen
  • Behoud van gezonde urinewegen (in de kattenvoeding)
  • Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen

Uiteraard is het een compleet en uitgebalanceerd dieet en zijn er geen verdere aanvullingen nodig.

Artrosebegeleiding

Wanneer bij de dierenarts is vastgesteld dat uw huisdier last heeft van artrose en er is een behandeling opgestart, bieden wij u de mogelijkheid om een aantal keer per jaar bij de assistente langs te komen voor artrosebegeleiding. Bij deze begeleiding bekijkt de assistente het dier en wordt er besproken hoe het gaat. De eigenaar krijgt advies mee omtrent beweging en voeding. Ook eventuele medicatie wordt besproken of bijgesteld wanneer nodig. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.