default

Alles over

Uw Dier

Mei is de maand van het konijn

In mei leggen we extra de nadruk op konijnen. Zo is er op 7 en 22 mei een entmiddag gepland waar u uw konijn tegen een gereduceerd tarief kan inenten. Zo betaald u voor de Filavac + VHD1 & VHD2 enting €16,50 en voor de Myxomatose + VHD1 €19,50! U kunt deze dagen tussen 14:00 en 17:00 uur langskomen zonder afspraak. Deze ziektes komen in Nederland voor en zijn dodelijk!

Hiernaast is er in de maand mei ook een actietarief geldig voor een sterilisatie of castratie voor uw konijn. Hierin maken we onderscheid tussen konijnen die lichter zijn dan 3kg en konijnen die meer wegen dan 3kg.

Sterilisatie <3kg: €110,-
Sterilisatie >3kg: €130,-
Castratie <3kg: €51,-
Castratie >3kg: €62,50
Neem contact op met een van onze assistentes om een afspraak in te plannen!

Vlooien/teken middel

U heeft ze misschien al opgemerkt, want ze zijn er alweer volop: teken! Vlooien kunnen zich het hele jaar binnenshuis voortplanten, maar teken zien we voornamelijk van het voorjaar tot het najaar. 

Bravecto verkopen wij inmiddels al geruime tijd, dit is een smakelijk tablet (voor de hond) dat 3 maanden werkt tegen vlooien en teken. Voor de kat hebben wij de Bravecto in pipetvorm, deze werkt ook 3 maanden tegen vlo en teek.

Sinds kort kunnen wij u ook een ander middel aanbieden: Credelio. Dit is een smakelijk tablet (voor hond én kat) dat één maand werkt tegen vlooien en teken. Gebruikt u liever een alternatief middel? Dit is uiteraard mogelijk, voor een passend advies staan wij u graag te woord.

Teek verwijderen

Wanneer u een teek vindt bij uw huisdier, is het het beste om deze te verwijderen met een speciale tekentang. Zet het tangetje (afhankelijk van welke tekentang u gebruikt) onder de teek en blijf draaien tot de teek vanzelf loslaat. Wanneer de teek verwijdert is, is het verstandig om het plekje even goed te reinigen/ontsmetten. Doe dit nooit vóórdat u de teek gaat verwijderen. Het is aan te raden om de betreffende plek 2 á 3 weken in de gaten te houden, wanneer er een irritatie of een rode kring ontstaan, verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Bij mensen wordt deze plek sneller waargenomen dan bij een hond/kat.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie: Borrelia burgdorfi. Een groot gedeelte van de Nederlandse teken is besmet met deze bacterie en kan de infectie overbrengen: op mens én hond.Waar mensen vaak wel ziek worden als ze besmet worden met Borrelia, valt dat bij honden mee. Volgens het Medisch Centrum voor Dieren tonen studies aan dat honden die de ziekte van Lyme ‘in het veld’ oplopen last kunnen krijgen van nierproblemen, neurologische verschijnselen of huidveranderingen. Echter wanneer onderzoekers dit probeerden te reproduceren leken de honden niet gevoelig voor de ziekte van Lyme. Alleen sommige puppies kregen klachten. De ziekte verdween vervolgens vanzelf weer.

Waarom de praktijk en de experimenten niet overeenkomen is niet geheel duidelijk. Wellicht zijn alleen bepaalde rassen gevoelig voor of er zijn verschillende stammen van Borrelia burgdorfi ‘in het veld’. De mogelijkheid dat honden niet ziek kunnen worden van de Lyme bacterie wordt ook niet uitgesloten. Er heerst dus nog veel onduidelijkheid over de ziekte van Lyme bij honden.

Er zijn verschillende vaccinaties tegen de ziekte van Lyme, maar we raden deze niet aan. Honden worden zelden ziek van Borrelia burgdorfi en reageren in een dergelijk geval goed op antibiotica.

Om infecties te voorkomen is het beter om te concentreren op tekenbestrijding. Binnen 24 uur dat de teek zit vastgezogen worden bacteriën van de teek naar de nieuwe gastheer overgedragen. Onderzoek daarom uzelf en uw hond na een wandeling en verwijder de teek zo snel mogelijk.