default

Alles over

Uw Dier

Vergiftiging

Eikels en kastanjes

De zomer is weer voorbij, de blaadjes vallen van de boom. Maar niet alleen de blaadjes, in de herfst zijn er veel kastanjes en eikels op de grond te vinden. Veel honden spelen er mee maar sommige honden eten ze ook op. Hier kan uw hond flink ziek van worden. Wanneer er meerdere kastanjes of eikels gegeten worden kan dit maag en darmklachten veroorzaken. De volgende symptomen kunnen dan optreden:

  • Braken
  • Diarree 
  • Veel plassen
  • Geen eetlust 

Het kan zelfs tot neurologische verschijnselen leiden. De klachten treden vaak na 1 tot 6 uur op. Verder komt het ook voor dat de eikels of kastanjes vast blijven zitten in de darmen. Dit zorgt voor een zeer zieke hond die vaak zowel diarree als braak klachten heeft. Dit kan levensbedreigend zijn en de eikel of kastanje zal operatief verwijderd moeten worden. Heeft u uw hond kastanjes of eikels zien eten, dan is het goed om contact op te nemen met uw dierenarts.

Problemen op langere termijn

Helaas geven eikels ook op langere termijn problemen. In de eikel zit de stof tanninezuur welke op lange termijn nierschade kan veroorzaken. Symptomen die hierbij horen zijn veel drinken, veel plassen en afvallen. Om meer inzicht te krijgen in de nierfunctie van de hond is het mogelijk een bloedonderzoek te doen. Let dus goed op dat uw hond geen kastanjes of eikels eet, dit is namelijk niet zo onschuldig als het lijkt. 


Paddenstoelen

In de herfst groeien er prachtige paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen. En u zult ze dan ook veel in het bos tegenkomen. Gaat u met uw hond lekker wandelen, let er dan wel goed op dat uw hond geen paddenstoelen eet. Mocht dit wel het geval zijn neem dan altijd contact op het de dierenarts. Die kan er voor kiezen om de hond te laten braken. Een hond die een giftige paddenstoel heeft gegeten kan last krijgen van braken, diarree, buikpijn, sloomheid, geelzucht, overmatig kwijlen en epileptische aanvallen. In ernstige gevallen kan de hond zelfs in coma raken. 


Chocolade

Het komt regelmatig voor dat baasjes met hun hond met spoed naar de kliniek komen omdat de hond een reep chocolade heeft opgesnoept.

Waarom is chocola zo gevaarlijk?

Chocoladeproducten bevatten stoffen genoemd methylxanthines. Deze kunnen leiden tot braken in kleine dosis en in grotere hoeveelheden zijn ze zelfs dodelijk. Donkere chocolade bevat meer van deze gevaarlijke stoffen dan witte of melkchocolade. De hoeveelheid chocolade die dodelijk is, is afhankelijk van het type chocolade en de grootte van de hond. Voor kleinere rassen kan slechts een half grammetje bakkers chocolade fataal zijn terwijl een grotere hond het eten van 100 gram zou kunnen overleven. Koffie en cafeïne hebben vergelijkbare risico's. Belangrijk is te weten hoeveel gram van welke soort chocolade is opgenomen.

De punten hieronder bieden een leidraad, berekend op de minimaal dodelijke dosis en geschatte hoeveelheden schadelijke stof per product.

  • Witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine
  • Cacaopoeder (5 gram per kg hond)
  • Melkchocolade (50 gram per kg hond)
  • Pure chocolade (20 gram per kg hond)
  • Extra pure chocolade (7,5 gram per kg hond) 

Wat we verder regelmatig tegenkomen

Niet gerelateerd aan de herfst maar zeker niet onbelangrijk

Medicijnen: Heeft u medicijnen voor uzelf of voor de hond/kat in huis? Plaats ze zo hoog mogelijk, medicijnen bestemd voor dieren hebben vaak een lekker smaakje. Uw hond of kat vindt het niet vervelend het hele potje in een keer op te eten.

Speeltjes: Het is natuurlijk hartstikke leuk om je hond of kat een speeltje tegen om ze lekker bezig te houden. Maar blijf wel opletten dat ze het niet opeten. Helaas komt het regelmatig voor dat er een speeltje vast blijft zitten in de darmen. De hond of kat wordt erg ziek, kan gaan braken en is lusteloos. Het speeltje moet operatief verwijderd worden, met alle risico's van dien.

Ditzelfde geldt voor:

  • Batterijen

  • Afstandsbedieningen 

  • Sokken, vaatdoeken, theedoeken 

  • Onderbroeken, tampons


Ontbijtkoek

Sommige mensen geven hun hond ontbijtkoek als de hond iets verkeerds heeft gegeten. Let er op dat uw niet een light variant neemt met als suikervervanger Xylitol. Dit is erg giftig voor honden.


Zout

In het verleden werd vaak een schep keukenzout aanbevolen om een hond te laten braken. Dit advies vindt u op internet nog vaak terug. Zout werkt irriterend voor de slijmvliezen, waardoor het braken kan opwekken. Precies wat we willen en verder is keukenzout niet gevaarlijk, toch? Helaas wel! Net zoals bij veel dingen geldt ook hier: overdaad schaadt. Als een dier niet gaat braken na het ingeven van zout, krijgt hij grote hoeveelheden zout binnen en loopt daardoor kans op een zoutvergiftiging. Door irritatie van de slijmvliezen van het maagdarmkanaal zal de hond gaan braken en diarree krijgen en soms zelfs bloedingen in het maagdarmkanaal.
 
Ook als er zout gestrooid wordt in verband met vorst. Is het verstandig op te letten dan de hond niet van de straat likt.

Hoeveel zout is gevaarlijk? 

Vanaf 3 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Een eetlepel zout is ongeveer 15 tot 25 gram. Dus bij een hondje van 5 kg kan 1 eetlepel zout al ernstige gevolgen hebben.

Wat dan wel doen? De dierenarts heeft een veilig injectiemiddel om braken op te wekken. Bel de dierenarts als u denkt dat uw hond (of kat) iets verkeerds binnen heeft gekregen.