cattle

Alles over

Landbouwhuisdieren

Schapen

Voor de schapen bieden we zorg voor zieke dieren, maar we streven er vooral naar om met gezonde dieren te werken door middel van preventieve zorg.

We kunnen verschillende bekende ziekten effectief voorkomen door middel van vaccinatie, zoals Rotkreupel, uierontsteking, 't bloed en zomerlongontsteking. Naast vaccinatie speelt voeding een belangrijke rol bij het behouden van de gezondheid van de dieren. We besteden aandacht aan weidemanagement en voeding rondom de aflammerperiode. Tevens is het essentieel om de juiste hoeveelheid mineralen te verstrekken om de schapen gezond te houden.

Worminfecties vormen een steeds vaker voorkomend probleem bij grazende schapen, vooral in combinatie met resistentie tegen bepaalde ontwormingsmiddelen. Voor meer informatie over weidemanagement, wormonderzoek en ontworming verwijzen we u graag naar de pagina wormbestrijding.

In ons eigen laboratorium voeren we diarreetesten uit en doen we onderzoek naar coccidiose. Meestal ontvangt u dezelfde dag nog de testresultaten met een passend advies.

Verplichte Q-koorts vaccinatie

Voor schapen die in contact komen met het publiek is het verplicht om jaarlijks de Q-koorts vaccinatie uit te voeren. Dit geldt onder andere voor dieren op kinderboerderijen of zorgboerderijen. Het is belangrijk dat alle dieren ouder dan 3 maanden worden gevaccineerd en dat deze vaccinatie jaarlijks herhaald wordt.