cattle

Alles over

Landbouwhuisdieren

Voeding

Voeding, één van de kostbaarste aspecten van de varkenshouderij met de daarbij behorende risico's en kansen.

Goed voer voor weinig geld dat is de gemiddelde wens van elke varkenshouder. Dit keurmerk "goed voer" wordt uiteindelijk uitgereikt door het varken. Het belangrijkste aspect van voeren is dan ook dat het aansluit op de wensen en de behoeften van het varken. Dit klinkt algemeen, maar is specifieker dan je denkt.

Het houdt in dat het varken de hoeveelheden krijgt die hij nodig heeft (niet wat hij wil), en dat het voer die voedingstoffen bevat die hij nodig heeft om te kunnen groeien. Dat de behoeftes van elk varken individueel anders zijn, is logisch en dat maakt het voeren van varkens ook een uitdaging. Zeker als kosten ook in ogenschouw worden genomen.

Darmniveau

Waar we de laatste jaren steeds meer mee bezig zijn, is de gezondheid van het varken op darmniveau. Het wordt steeds meer duidelijk dat niet het varken bepaalt welk voer goed voor hem, is maar dat zijn darmflora hier van doorslaggevend belang is. Zowel dierenartsen als de vertegenwoordigers van de voedingsindustrie zijn hier in steeds sterkere mate mee bezig. Wij proberen ook samen met de industrie hier voor de varkenshouder de beste oplossingen te vinden.Voerovergangen

Het voorkomen van abrupte voerovergangen is hierbij een belangrijk uitgangspunt, dit begint al met het spenen. Zeker omdat uit onderzoek blijkt dat de voeropname in de eerste week na spenen van zeer groot belang is voor de latere prestaties in de mestperiode. (Mick Bailey, Edinborough international swine conference 2013.)

Ook blijkt dat het al dan niet behandelen van dieren met antibiotica gevolgen heeft voor de samenstelling van de darmflora, misschien in positieve maar misschien ook in negatieve zin. Eén van de optredende problemen is daarbij dat de meeste acties van de zeugenhouder moeten komen en de winst bij de vleesvarkenhouder komt. "Een goede big" is dus niet alleen een big zonder ziektes met een bepaald gewicht op een bepaalde leeftijd, maar heeft ook leren eten en heeft gezonde goed functionerende darmen.